Ανεξέλεγκτη ρύπανση του Έβρου από Τουρκία

Βάσιμες υπόνοιες, ότι τα Βιομηχανικά απόβλητα που ρίχνονται στον παραπόταμο Εργίνη, σχετίζονται με την αύξηση κρουσμάτων Καρκίνου – Ανιχνεύθηκαν συγκεντρώσεις του Καρκινογόνου Καδμίου – Να καταγγελθεί η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ ασχολείται με την εισαγόμενη ρύπανση του ποταμού Έβρου, από απόβλητα Βιομηχανιών της Βουλγαρίας και Τουρκίας.

Το περίεργο, αυτή την φορά, είναι ότι το θέμα της εισαγόμενης ρύπανσης, το φέρνει στην δημοσιότητα η Εφημερίδα HURRIYET.

Στο δημοσίευμα της Hurriyet με τίτλο «Τα δηλητήρια ρέουν στον ποταμό Εργίνη, λόγω της ανάμειξης των βιομηχανικών αποβλήτων» ο δημοσιογράφος Ομέρ Ερμπίλ γράφει ότι ο ποταμός Εργίνης μήκους 285 χιλιομέτρων που πηγάζει από τα όρη Yıldız, μετατρέπεται σε δηλητηριώδη ύδατα πέντε χιλιόμετρα μακριά από την πηγή του, αφού μολυσμένα αστικά και βιομηχανικά απόβλητα πέφτουν στον ποταμό από τα νερά του ρέματος Pınarhisar. Επίσης σφάγια ζώων και σκουπίδια μολύνουν τον Εργίνη στη συγκεκριμένη περιοχή.

Περίπου 35 χιλιόμετρα πιο μακριά, η σκηνή είναι ακόμη πιο φρικτή, με το χρώμα του ποταμού να γίνεται πιο σκούρο σε κάθε βήμα. Πιο κάτω, μετά την παροχέτευση του ρέματος Çorlu και των υδάτων του φράγματος Muratli, το νερό ρέει μαύρο. Ομοίως, το ρέμα Lüleburgaz μολύνει κι αυτό τον ποταμό Εργίνη κοντά στο Hayranbolu. Σε ορισμένα σημεία του ποταμού το νερό που ρέει μοιάζει με πίσσα εξαιτίας των χημικών που περιέχει. Τα χωράφια της περιοχής αρδεύονται από αυτά το δηλητηριασμένα νερά.

Η μόλυνση του Εργίνη έχει αφανίσει κάθε ίχνος ζωής στο ποτάμι, ενώ οι κτηνοτρόφοι της περιοχής δεν αφήνουν τα ζώα τους να πλησιάζουν στις όχθες του ποταμού. «Ένα πρόβατο που ξέφυγε ήπιε νερό από τον ποταμό και πέθανε λίγες ώρες αργότερα», είπε ένας βοσκός στην Hürriyet στις 17 Σεπτεμβρίου.

Στην περιοχή του Uzunköprü, είναι αδύνατο να παραμείνει κάποιος κοντά στις όχθες του ποταμού Εργίνη, λόγω της έντονης δυσοσμίας.

Παρά τις προσπάθειες καθαρισμού του ποταμού, ο Εργίνης δεν μπορεί να σωθεί από τη ρύπανση. Οι μονάδες καθαρισμού που δημιουργήθηκαν για να καθαρίσουν τον ποταμό δεν μπόρεσαν να τον σώσουν. Εκατομμύρια τουρκικές λίρες που δαπανήθηκαν για την εγκατάσταση μονάδων καθαρισμού και οι προσπάθειες καθαρισμού απέτυχαν λόγω της αδυναμίας ελέγχου της ρύπανσης, γράφει η τουρκική εφημερίδα.

Εκτός από τη ρύπανση της φύσης, ο ποταμός απειλεί και την υγεία των κατοίκων των περιοχών που περνάει, επισημαίνει ο Ομέρ Ερμπίλ αφού όπως γράφει, τελευταία υπήρξαν κρούσματα δηλητηριάσεων πολιτών και το Υπουργείο Δασών και Υδάτων ξεκίνησε νέα έργα για τη διάσωση του ποταμού Εργίνη, ενώ κατηγόρησε τους Δήμους της περιοχής ότι δεν πραγματοποίησαν ελέγχους στα νερά.

Σύμφωνα με έρευνα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αδριανούπολης, το κάδμιο, το οποίο είναι ένας από τους πιο επικίνδυνους καρκινογόνους παράγοντες, παρατηρείται σε επίπεδα υψηλότερα από τα κανονικά στην περιοχή, καταλήγει το δημοσίευμα της Hurriyet.

Ο ποταμός Εργίνης στην Τουρκία που διέρχεται όλη την Ανατολική Θράκη είναι ένα από τα πιο ρυπογόνα ποτάμια της Ευρώπης. Διέρχεται από μεγάλες πόλεις και βιομηχανικά κέντρα της Τουρκίας και εκβάλλει στον ποταμό Έβρο, στο ύψος του Τυχερού, το οποίο απέχει μόλις τρία χιλιόμετρα από την εκβολή του ποταμού, και επηρεάζει άμεσα την ποιότητα του νερού στον Έβρο.

Ανεπεξέργαστα λύματα και απόβλητα διαφόρων δραστηριοτήτων από βιομηχανικές ζώνες της Τουρκίας, δέχεται από τον Εργίνη ο ποταμός Έβρος, που καταλήγουν στο Δέλτα του Έβρου και στο Θρακικό πέλαγος, πράγμα που σημαίνει ότι η συγκεκριμένη ρύπανση επηρεάζει όχι μόνο την Τουρκία αλλά άμεσα και την ελληνική πλευρά.

Εδώ και χρόνια Τούρκοι πολίτες που ζουν στην Ανατολική Θράκη αναδεικνύουν το σοβαρό πρόβλημα με καμπάνιες συλλογής υπογραφών και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, που δεν αφορά μόνο τους ίδιους, αλλά και τους κατοίκους του Έβρου που τελικά επηρεάζει την ποιότητα ζωής τους.

Μάλιστα, το 2015 είχαν πραγματοποιηθεί στην Αλεξανδρούπολη και στο Τυχερό ενημερωτικές εκδηλώσεις που αφορούσαν την ρύπανση του ποταμού Εργίνη, και προβολή του ντοκιμαντέρ «Gundondu – Ηλιοτρόπιο» της Dejla Demirci, στο οποίο προβάλλεται καθαρά η τρομακτική ρύπανση αυτού του ποταμού και οι περιβαλλοντολογικές επιβαρύνσεις που δημιουργεί ο Εργίνης καθώς διασχίζει την Ανατολική Θράκη.

Το κάδμιο λοιπόν που έχει εντοπισθεί από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αδριανούπολης, αποτελεί έναν από τους πλέον επικίνδυνους παράγοντες πρόκλησης καρκίνων.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο εδώ.

 

{Πηγή δημοσίευσης: https://elthraki.gr , 24/10/2017}