31 περιβαλλοντικές οργανώσεις ενώνουν τη φωνή τους

Για Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 

Ενόψει της παγκόσμιας ημέρας για το περιβάλλον το Σάββατο  05/06, 31 οργανώσεις με αναγνωρισμένο έργο στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος στην  Ελλάδα συνυπέγραψαν κοινό κείμενο το οποίο συνοδεύεται από φωτογραφικό λεύκωμα με ισάριθμες φωτογραφίες -μία από δράση κάθε οργάνωσης. Είναι η πρώτη φορά που ένας τόσο μεγάλος αριθμός οργανώσεων θέτει κοινό πλαίσιο για τις παλαιές και νέες απειλές  κατά της άγριας ζωής στη χώρα μας.

«Έχοντας μπει στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα είμαστε πλέον αντιμέτωποι με μία πολύπλευρη περιβαλλοντική κρίση -κρίση βιοποικιλότητας και κλιματική κρίση – στην Ελλάδα και σε όλο τον πλανήτη», διαμηνύουν στην κοινή τους ανακοίνωση και συνεχίζουν: «Η περιβαλλοντική κρίση δεν είναι πλέον “υπερβολές λίγων επιστημόνων και μερικών φυσιολατρών”. Ούτε αντιμετωπίζονται, σήμερα, ως “γραφικότητες” οι αγώνες όλων εκείνων που εδώ και δεκαετίες δρουν τοπικά αλλά σκέπτονται παγκόσμια. Οι πολλές μικρές νίκες για την προστασία της άγριας ζωής, την αλλαγή προτύπων συμβίωσης με το φυσικό περιβάλλον, και την αλλαγή συμπεριφοράς και προτύπων παραγωγής και κατανάλωσης, σε συνδυασμό με τις επιστημονικές τεκμηριώσεις, έχουν ανοίξει το δρόμο σε ένα διαφορετικό αύριο με όραμα για τον άνθρωπο και τη φύση».

«Η εφαρμογή και τήρηση της υφιστάμενης περιβαλλοντικής νομοθεσίας, εθνικής και ευρωπαϊκής, και των διεθνών συνθηκών προστασίας, δεν μπορεί να είναι περιστασιακή ή μεμονωμένη», ζητούν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις και υπογραμμίζουν: «Η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος δεν υπηρετείται όταν χωροθετούνται αναπτυξιακές δραστηριότητες μέσα σε ζώνες αυστηρής προστασίας της άγριας ζωής, ενίοτε δε και στο όνομα της προστασίας του ίδιου του πλανήτη και της αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 4/6/2021}