500.000€ από την Περιφέρεια για την ιρλανδική διάβαση Λίσσου

Μετά από σχεδόν 2 μήνες από τις πλημμύρες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας κατάφεραν να προσεγγίσουν το σημείο

Πολλά προβλήματα σε υποδομές προκλήθηκαν στον νομό Ροδόπης από τις πλημμύρες του χειμώνα. Ιδιαίτερα στον Δήμο Αρριανών ζημιές υπέστη η ιρλανδική διάβαση στην επαρχιακή οδό μεταξύ Φιλλύρας και Αρριανών στον ποταμό Λίσσο. Επίσης, με τις ίδιες πλημμύρες καταστράφηκε ένα κομμάτι του δρόμου μεταξύ Φιλλύρας και Άγρας, ενώ σημειώθηκαν ζημιές στον οικισμό του Λυκείου.

Τα παραπάνω έθεσε στο Περιφερειακό Συμβούλιο ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας Κώστας Κατσιμίγας με επερώτησή του. Για την ιρλανδική διάβαση μεταξύ Φιλλύρας και Αρριανών πρόσθεσε πως «εκεί ακριβώς είναι το σημείο που κατασκευάζεται η γέφυρα που θα λύσει το πρόβλημα, αλλά θα ολοκληρωθεί σε μια διετία στην καλύτερη περίπτωση. Αυτή την στιγμή οι κάτοικοι που κινούνται σε αυτά τα δύο χωριά αναγκάζονται να κάνουν μια διαδρομή 20 χιλιομέτρων». Επιπροσθέτως, για τις καταστροφές στο Λύκειο τόνισε πως «δεν γνωρίζω εάν αυτές οι πλημμύρες στο Λύκειο οφείλονται και ενοχοποιούν κάποιο ρέμα στο οποίο έχουμε εμείς την ευθύνη ή είναι απλά έργα αστικής φύσεως που πρέπει να κάνει ο Δήμος Αρριανών».

Στις 05/03 κατάφεραν να επέμβουν  οι υπηρεσίες της Περιφέρειας

Τον λόγο πήρε ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης, ο οποίος έκανε λόγο για διαχωρισμό περιοχών από τον κο Κατσιμίγα, καθώς όπως ισχυρίστηκε «δεν ξέρω από που πηγάζει αυτό το μονόπλευρο ενδιαφέρον για έναν από τους τρεις δήμους που επλήγησαν, γιατί ξέρετε ότι επλήγησε και ο Δήμος Αρριανών και ο Δήμος Μαρωνείας-Σαπών και ο Δήμος Κομοτηνής, διότι όλοι οι παραποτάμιοι οικισμοί του Λίσσου είχαν προβλήματα. Ξέρω ότι ούτε και εσείς βρεθήκατε εκεί τις κρίσιμες στιγμές για ουσιαστικά θέματα και όχι για την φωτογραφία».

Στην συνέχεια έκανε αναφορά στις ενέργειες της Περιφέρειας που πραγματοποίησε η διοίκηση, όπως τις αυτοψίες με το ειδικό κλιμάκιο του Υπουργείου Υποδομών. «Προβήκαμε και στην μίσθωση μηχανημάτων 200.000 ευρώ όπου αποκατέστησαν και κάποια από τα αναχώματα  στην περιοχή των Αρριανών», πρόσθεσε. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι στο σημείο της γέφυρας του Λίσσου «η υπηρεσία μας μόλις στις 05/03 λόγω της σημαντικής πτώσης των υδάτων κατάφερε να μπει στο ποτάμι και να ολοκληρώσει ουσιαστικά μια μελέτη για να αναδειχθεί ένα έργο 500.000 ευρώ, το οποίο έχει εγκριθεί από την Περιφέρεια και θα προταθεί τις επόμενες ημέρες να μπει και στην οικονομική επιτροπή προκειμένου να προκηρυχθεί», ενώ δίνοντας κάποιες λεπτομέρειες για αυτό το έργο σημείωσε πως περιλαμβάνει καθαρισμούς και την επισκευή των επιχωμάτων και των αναχωμάτων, αλλά και «την ολοκλήρωση της γέφυρας».

Σχετικά με τις καταστροφές στον οικισμό του Λυκείου πληροφόρησε πως ο Δήμος Αρριανών ξεκίνησε μια μελέτη και το επόμενο διάστημα σε συνεργασία με την περιφέρεια και «θα υποστηρίξουμε την μελέτη για να χρηματοδοτηθεί το έργο». 

Τέσσερα έργα για τη Ροδόπη 

Παρέμβαση στην συζήτηση της επερώτησης έκανε και ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, ο οποίος έκανε γνωστό ότι «έχουμε υποβάλλει 6,9 εκ. για τέσσερα έργα προς έγκριση χρηματοδότησης στο Υπουργείο. Το ένα αφορά παρεμβάσεις στην περιοχή του Δήμου Αρριανών, το άλλο στον Δήμο Μαρώνειας-Σαπών, το τρίτο αφορά οδικό δίκτυο και το τέταρτο αφορά αναχώματα στους ποταμούς».

Με την σειρά του μιλώντας για την κατεστραμμένη διάβαση στον ποταμό Λίσσο στο σημείο όπου είναι υπό κατασκευή η γέφυρα, ο περιφερειάρχης και ο ίδιος είπε πως «λόγω της δυσκολίας της διάβασης διαθέσαμε 500.000 ευρώ για να γίνει μια γρήγορη αποκατάσταση, το οποίο έρχεται στην οικονομική επιτροπή αυτές τις μέρες, ώστε να γίνει μια πρώτη αποκατάσταση και να γίνεται η διέλευση των κατοίκων με μεγαλύτερη ασφάλεια».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Ανδρέα Αγελαρίδη, 1/4/2021}