Δεσμεύεται για την αποκατάσταση αδικιών σε καπνά – βαμβάκια, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την αποδέσμευση κονδυλίων από το πρόγραμμα των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων

Την δέσμευση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη απέσπασε ο βουλευτής Ροδόπης του ΚΙΝΑΛ Ιλχάν Αχμέτ ότι μέχρι το τέλος Οκτωβρίου θα έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για την αποδέσμευση κονδυλίων από το πρόγραμμα των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) για την αποκατάσταση αδικιών καπνοπαραγωγών – βαμβακοπαραγωγών – σιτοπαραγωγών στην Π.Ε. Ροδόπης που επλήγησαν από ασθένειες το 2018. Επρόκειτο για την ερώτηση που είχε καταθέσει από τον Αύγουστο ο βουλευτής Ροδόπης η οποία μετετράπη σε επίκαιρη και έτσι προσήλθε στην Ολομέλεια ο ίδιος ο υπουργός προκειμένου να δώσει τις δέουσες απαντήσεις. 

Στον απόηχο της δέσμευσης (που βεβαίως αναμένουμε να δούμε εάν θα τηρηθεί από πλευράς υπουργείου), ο Ιλχάν Αχμέτ προέβη στην εξής δήλωση: «Αισθάνομαι ικανοποιημένος από την δέσμευση του ΥΠΑΑΤ κ. Βορίδη ότι υπάρχει και πολιτική βούληση αλλά και πρόθεση από την κυβέρνηση να δοθούν στους αγρότες της Ροδόπης οι αποζημιώσεις μέσω ΚΟΕ για τις ζημιές του έτους 2018. 

Το θέμα είναι να γίνει μια δίκαιη εκτίμηση των καταστάσεων.

Η προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε μόνο για τα καπνά, όχι για το βαμβάκι στη Ροδόπη, σε πληρωμή ενισχύσεων με το Πρόγραμμα deminimis. Ήταν όμως μια οριζόντια εισφορά, η οποία σαφέστατα δεν ικανοποίησε κανέναν και μάλιστα δημιούργησε περισσότερες αδικίες.

Η σωστή αντιμετώπιση του θέματος ήταν οι ΚΟΕ. Με τις  ΚΟΕ νομίζω ότι αυτή η αδικία μπορεί να αποκατασταθεί στην περιοχή και να υπάρξει μια θετική προσέγγιση ως προς τα οικονομικά των αγροτών, διότι η περιοχή δεινοπαθεί το τελευταίο διάστημα. Θα παρακολουθήσω το θέμα όπως πράττω εδώ και ένα χρόνο κι αν δω ότι οι δεσμεύσεις του κ. Βορίδη δεν υλοποιηθούν θα επανέλθω».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 28/9/2019}