Κτηματολόγιο Ν. Ξάνθης: «Μηχανικοί για τις θέσεις και νομικοί για τα δικαιώματα– Σύνθετο το ζήτημα»

Ξεκινά την Δευτέρα το «Κτηματολόγιο» στον Νομό Ξάνθης – Οι περιοχές που εντάσσονται, οι προθεσμίες υποβολής και όσα πρέπει να ξέρετε

Ξεκινά την Δευτέρα 14-1-2019 η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας στον Νομό Ξάνθης η οποία λήγει στις 15-4-2019 για τους κατοίκους της ημεδαπής και στις 15-7-2019 για τους κατοίκους της αλλοδαπής και το Ελληνικό Δημόσιο.

Η υποβολή της δήλωσης είναι υποχρεωτική, άλλως επέρχονται οι κατά το νόμο προβλεπόμενες κυρώσεις.

Τα ακίνητα τα οποία δεν θα δηλωθούν κατά τη διάρκεια της κτηματογράφησης, θα καταγραφούν στις Αρχικές Εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και εφόσον δεν πραγματοποιηθούν οι σχετικές διορθώσεις στις προβλεπόμενες προθεσμίες, θα περιέλθουν στο Ελληνικό Δημόσιο. Συνεπώς είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, οι δικαιούχοι να προσέλθουν το αργότερο έως την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας συλλογής δηλώσεων ιδιοκτησίας για να υποβάλλουν την δήλωση τους, διαφορετικά θα απαιτηθεί μεγαλύτερο κόστος και περισσότερος χρόνος για την ολοκλήρωση της διαδικασίας.

Οι περιοχές (προκαποδιστριακοί ΟΤΑ) στις οποίες πραγματοποιείται η συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας και τα αρμόδια γραφεία εμφανίζονται αναλυτικά παρακάτω:

Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, Στους Καλλικρατικούς Δήμους:

Α) ΜΥΚΗΣ

Β) Από τον Δήμο ΑΒΔΗΡΩΝ οι προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ:

ΑΒΔΗΡΩΝ, ΚΟΥΤΣΟΥ, ΜΑΝΔΡΑΣ, ΜΥΡΩΔΑΤΟΥ, ΝΕΑΣ ΚΕΣΣΑΝΗΣ, ΠΟΛΥΣΙΤΟΥ, ΣΕΛΕΡΟΥ, ΣΕΛΙΝΟΥ, ΣΟΥΝΙΟΥ

Γ) Από τον Δήμο ΞΑΝΘΗΣ οι προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ:

ΓΕΡΑΚΑ, ΔΑΦΝΩΝΟΣ, ΚΑΡΥΟΦΥΤΟΥ, ΚΟΜΝΗΝΩΝ, ΝΕΟΧΩΡΙΟΥ, ΠΑΣΧΑΛΙΑΣ, ΣΤΑΥΡΟΥΠΟΛΕΩΣ

Δ) Από τον Δήμο ΤΟΠΕΙΡΟΥ οι  προ-καποδιστριακοί ΟΤΑ:

ΓΑΛΑΝΗΣ, ΕΞΟΧΗΣ, ΟΛΒΙΟΥ, ΤΟΞΟΤΩΝ

«ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΟΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ»

Για την λογική του κτηματολογίου και της όλης διαδικασίας, μίλησε στην «Θ» ο γνωστός Πολιτικός Μηχανικός του ΤΕΕ Θράκης κ. Αργύρης Πλέσιας ο οποίος αναφέρει ότι «το «Κτηματολόγιο» έχει ανατεθεί σε ιδιώτες μελετητές. Αυτοί είναι υποχρεωμένοι να εγκαταστήσουν έναν «μηχανισμό» που περιλαμβάνει μηχανικούς για τον εντοπισμό των θέσεων και νομικούς για τον εντοπισμό των δικαιωμάτων (μπορεί μια ιδιοκτησία να είναι του «Α» ή του «Β» και να έχει μεταφερθεί με κάποιον τρόπο). Άρα είναι ένα σύνθετο ζήτημα. Αυτές τις δηλώσεις, ο ανάδοχος που έχει αναλάβει την κτηματογράφηση, πρέπει να τις μεταφέρει ουσιαστικά σε γεωγραφική πληροφορία. Από την στιγμή που θα γίνει αυτό (γιατί μπορεί να υπάρχουν αντιρρήσεις και αμφιβολίες) γίνεται μια πρώτη ανάρτηση της αρχικής κατανομής των δικαιωμάτων που υπάρχουν σε μια περιοχή και μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών που προβλέπονται (ενστάσεις ή δικαστήρια κλπ) καταλήγουμε σε έναν τελικό κτηματολογικό χάρτη. Αυτό θα μας ακολουθεί πλέον σταθερά. Τον πρώτο καιρό ο ανάδοχος που έχει αναλάβει το κτηματολόγιο, έχει την υποχρέωση να λειτουργεί στα κτηματολογικά γραφεία και μετά από ένα διάστημα μεταφέρει στο κράτος τον χειρισμό, οπότε τα παλιά μας υποθηκοφυλακεία, μετεξελίσσονται σε νέα Κτηματολογικά Γραφεία, τα οποία θα μας δίνουν αυτήν την πληροφορία».

«ΚΑΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑ Η ΕΓΓΡΑΦΗ ΚΑΙ Η ΠΛΗΡΩΜΗ»

«Για να «γράψει» το νομικό δικαίωμά του σε αυτήν την «βάση δεδομένων» που δημιουργείται, ο κάθε πολίτης θα πληρώνει κάποια χρήματα (30-35 ευρώ) κατά δικαίωμα. Αν για παράδειγμα οι ιδιοκτήτες ενός χωραφιού είναι δύο, το δηλώνουν και οι δύο. Γίνονται δύο «δικαιώματα» κ.ο.κ συνεχίζει ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «αυτή είναι η διαδικασία. Αυτό ξεκινά τώρα και οι άνθρωποι αυτοί αναλαμβάνουν να κάνουν και την διαδικασία της «αποτύπωσης» του κτηματολογικού χάρτη. Υποστηρίζουν και θα υποστηρίξουν όλη αυτήν την διαδικασία για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Μέχρι να ολοκληρωθεί και η διαδικασία των ενστάσεων».

Πληροφοριακά αναφέρουμε την διεύθυνση του Γραφείου Κτηματογράφησης για τον Ν. Ξάνθης που είναι η εξής:

1ο χλμ. Ξάνθης-Σταυρούπολης, (Παλαιό Νοσοκομείο, πίσω από τις υπηρεσίες της ΔΕΥΑΞ), Τ.Κ. 67100.

Τηλέφωνο: 801 4000 100 και 231 600 5400

Ιστοσελίδα: www.kthma.gr

Ωράριο λειτουργίας: Δεύτερα, Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή 8:00 με 16:00 και Τετάρτη 8:00 με 20:00.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr, 13/1/2019}