76 χρόνια από την απελευθέρωση των Φερών και του Διδυμοτείχου από τον ΕΛΑΣ

Κατάθεση στεφάνων θα πραγματοποιήσουν τα Παραρτήματα Αλεξανδρούπολης και Διδυμοτείχου – Ορεστιάδας της ΠΕΑΕΑ – ΔΣΕ με αφορμή την απελευθέρωση των Φερών και του Διδυμοτείχου από τον ΕΛΑΣ στις 28 και 29 Αυγούστου 1944.

Στεφάνια θα κατατεθούν:

-στις Φέρες την Παρασκευή 28 Αυγούστου και ώρα 19.00 στο μνημείο των 5 εκτελεσμένων αντιστασιακών από τους Ναζί.

-στο Διδυμότειχο το Σάββατο 29 Αυγούστου και ώρα 19.00 στο Μνημείο Εθνικής Αντίστασης

Στην ανακοίνωση – κάλεσμα τα Παραρτήματα αναφέρουν:

 «Συμπληρώνονται φέτος 76 χρόνια από τη μέρα εκείνη που απελευθερώθηκαν στην Ελλάδα οι πρώτες δυο πόλεις από τη ναζιστική κατοχή και αυτές ήταν οι Φέρες και το Διδυμότειχο.

Στις 28 Αυγούστου 1944 με πρωτοβουλία του ΕΑΜ οργανώθηκε ένα παλλαϊκό συλλαλητήριο με την συμμετοχή της μεγάλης πλειοψηφίας των κατοίκων των Φερών και των γύρω χωριών και με τη συνδρομή των μαχητών του ΕΛΑΣ περικύκλωσαν από παντού τις κατοχικές δυνάμεις που στρατοπέδευαν στις Φέρες και τις κάλεσαν να παραδοθούν. Οι Γερμανοί αιφνιδιάστηκαν, βρέθηκαν σε δυσχερή θέση και αξιολογώντας τις δυνάμεις τους αποφάσισαν να παραδώσουν την πόλη στον ΕΛΑΣ. Έτσι χωρίς να πέσει ούτε μια ντουφεκιά οι Φέρες γιόρτασαν τη λευτεριά τους.

Στο Διδυμότειχο τα πράγματα εξελίχτηκαν διαφορετικά. Οι Γερμανοί αρνήθηκαν να παραδοθούν και οι παρτιζάνοι του ΕΛΑΣ χρειάστηκε να δώσουν σκληρή μάχη και να πετάξουν τους Γερμανούς πέρα από τον Έβρο ελευθερώνοντας το Διδυμότειχο.

Οι νίκες αυτές στις Φέρες και το Διδυμότειχο σάλπισαν σε όλη την Ελλάδα το μήνυμα του γενικού ξεσηκωμού … για τη “χιλιάκριβη τη λευτεριά”».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.e-evros.gr/, 26/8/2020}