Σε φορείς και μέλη παρουσιάστηκε η Αγροδιατροφική Σύμπραξη ΑΜΘ

Πρόεδρος ο αντιπεριφερειάρχης Β. Δελησταμάτης

Παρουσιάστηκε στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης «Γεώργιος Παυλίδης» στην Κομοτηνή η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας, με προσκεκλημένους τα μέλη της Σύμπραξης καθώς επίσης και εκπροσώπους φορέων.

Η Αγροδιατροφική Σύμπραξη είναι μία πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, η οποία συστήθηκε με σκοπό να φέρει κοντά, το δημόσιο τομέα (Περιφέρεια, Πανεπιστήμιο) με τον ιδιωτικό τομέα (επαγγελματίες και επιχειρήσεις του αγροδιατροφικού τομέα). Στη Σύμπραξη συμμετέχουν επιχειρηματίες αγρότες και κτηνοτρόφοι, εκπρόσωποι συλλογικών σχημάτων αγροτών, γεωργικών βιοτεχνιών και βιομηχανιών, τοπικής αυτοδιοίκησης, μαζικής εστίασης, τουρισμού, συναφών φορέων, Επιμελητηρίων, Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ερευνητικών κέντρων, καθώς και η Περιφέρεια.

Χρ. Μέτιος: «Καλώ όλους να στηρίξουν την πρωτοβουλία»

Στην ομιλία του την Τετάρτη 05/10 κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ,  Χρήστος Μέτιος, ανέφερε τα εξής: «Μέσα από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειάς μας, παίρνει σάρκα και οστά μια ιδέα για την ανάπτυξη του αγροδιατροφικού τομέα της περιοχής μας και τη στήριξη των επαγγελματιών του πρωτογενούς τομέα. Για εμάς, ως διοίκηση της Περιφέρειας, η στήριξη του πρωτογενούς τομέα αποτελεί βασικό άξονα του Σχεδίου μας  για την ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας. Για τον λόγο αυτόν προσαρμοζόμαστε συνεχώς στα νέα οικονομικά και περιβαλλοντικά δεδομένα και αξιοποιούμε κάθε εργαλείο, που μπορεί να μας φανεί χρήσιμο. Ένα τέτοιο εργαλείο είναι και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και καλώ όλους να στηρίξουν την πρωτοβουλία, για να μπορέσουμε να παράξουμε ένα ουσιαστικό έργο, για τους παραγωγούς, τους επιχειρηματίες, τον τόπο και την περιφερειακή μας οικονομία συνολικά».

Διασύνδεση μεταξύ ΔΠΘ και πρωτογενή τομέα

Πρόεδρος της Σύμπραξης είναι ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ Βασίλης Δελησταμάτης. Σε δηλώσεις του πληροφόρησε ότι η Σύμπραξη αριθμεί περίπου 45 μέλη. «Αριθμούμε περίπου 45 μέλη και ευελπιστούμε να γίνουν ακόμα περισσότερα και αυτός είναι ένας από τους στόχους μας» δήλωσε ο κος Δελησταμάτης.

Η Περιφέρεια ΑΜΘ είναι καθαρά μια Περιφέρεια που βασίζεται στον πρωτογενή τομέα και η Σύμπραξη θα έχει ως στόχο να προβάλλει τα προϊόντα των παραγωγών και των επιχειρήσεων της Περιφέρειας. Επίσης «θα βοηθήσει στο να δούμε ποια είναι τα δυνατά σημεία μας ή οι αδυναμίες μας. Θα γίνει μια καταγραφή ανά Περιφερειακή Ενότητα και ανά κλάδο. Θα γίνει μια βάση δεδομένων που εκεί θα βρίσκονται όλα τα μέλη μας. Όλα αυτά αφού συγκεντρωθούν, θα σχεδιάσουμε ποια θα είναι η στρατηγική μας» είπε αναλυτικά ο κος Δελησταμάτης.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη θα υπάρχει μια διασύνδεση μεταξύ του εκπαιδευτικού, του ερευνητικού και του αγροδιατροφικού τομέα, καθώς θα συμμετέχει  και το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Ερωτηθείς από τον «Χ» εάν αυτό έλειπε από την περιοχή μας, ο Βασίλης Δελησταμάτης απάντησε ότι «η Σύμπραξη δημιουργήθηκε από την ανάγκη του αγροδιατροφικού τομέα. Μπορεί μια μικρή επιχείρηση τα προϊόντα της να τα βγάλει μέσω της Σύμπραξης έξω από την Περιφέρειά μας και ακόμα και έξω από την Ελλάδα. Οι συμμετοχές μας σε εκθέσεις θεωρείται δεδομένη».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Ανδρέα Αγελαρίδη, 7/10/2022}