Σε Αλεξανδρουπολίτισσα το Αμερικάνικο βραβείο “BioMedSA Award for health care, bioscience innovation” του 2020

Η Αλεξανδρουπολίτισσα καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Σαν Αντόνιο κα Ρένα Μπίζιου θα λάβει το Αμερικάνικο βραβείο “BioMedSA Award for health care, bioscience innovation” του 2020 για την εκπληκτική και πρωτότυπη έρευνα της στα βιοιατρικά υλικά (biomaterials) που μπορούν να αντικαταστήσουν ανθρώπινα όργανα, καθώς και για την έρευνα της στην μηχανική των ιστών για την παραγωγή νέων ιστών και οργάνων από τα κύτταρα μας (tissue engineering).

Η κυρία Μπίζιου, που μεγάλωσε στην Αλεξανδρούπολη και τελείωσε γυμνάσιο και λύκειο στην Ζαρίφειο Ακαδημία της Αλεξανδρούπολης, επισκέπτεται τον Έβρο σχεδόν καθε καλοκαίρι, αν και φέτος δεν ειναι δυνατόν λόγω του ιού.

Η κυρια Μπίζιου είναι μελος της Ακαδημίας Αθηνών, της Εθνικής Ακαδημίας Ιατρικής των ΗΠΑ, της Ακαδημίας των Εφευρετών και δυο άλλων διεθνών Ακαδημιών, και έχει λάβει πάνω από 40 διεθνή βραβεία για την ερευνά της.

Διδάσκει ακόμη στο Πανεπιστήμιο της στο Σαν Αντόνιο, και δίνει μαθήματα ή μικρά προγράμματα διαλέξεων στο Πανεπιστήμιο Rice στο Χιούστον, στο Πανεπιστήμιο του Παρισιού, στο Πανεπιστήμιο  Κύπρου αλλά και της Κίνας.

Το βραβείο που θα της απονεμηθεί στις 17 Σεπτεμβρίου στο Τέξας το έχουν πάρει μεγάλα ονόματα των ιατρικών επιστημών όπως ο Bob Langer (2013) του MIT, ο πασίγνωστος εφευρέτης πολλών ιατρικών προϊόντων με πάνω από 1,200 ευρεσιτεχνείες, ο Julio Palmaz (2006) ο εφευρέτης των πρώτων καρδιακών στεντ, ο Dean Kamen (2009) διεθνώς γνωστός εφευρέτης πολλών ιατρικών προϊόντων και συσκευών, ο διάσημος βιολόγος Leroy Hood (2011), και ο Len Pinchuk (2017) του Miami, που ειναι μεγαλος εφευρέτης τεχνητών οργάνων.

Περισσότερα για το βραβείο της κυρίας Μπίζιου θα διαβάσετε εδώ.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.e-evros.gr/, 2/8/2020}