«Ροζ» βήματα με «Δύναμη Ψυχής» στο κέντρο της Κομοτηνής

Μία δράση – σύμβολο για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

Αφιερωμένος στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού είναι –ως γνωστόν- ο μήνας Οκτώβριος και αυτός ο συμβολισμός δίνει αφορμές για τη διοργάνωση πολλών δράσεων που υπηρετούν τη διάδοση του συγκεκριμένου μηνύματος.

Για την Κομοτηνή, το συγκεκριμένο μήνυμα είναι σχεδόν ταυτόσημο πια με τον σύλλογο «Δύναμη Ψυχής», που κάθε χρόνο διοργανώνει το γνωστό πλέον «Περπάτημα».

Έτσι και φέτος μέλη και φίλοι του Συλλόγου συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής για να περπατήσουν και να πουν στον κόσμο ότι «πρέπει να προσέχουμε, πρέπει να κάνουμε εξετάσεις και να προλαμβάνουμε ό,τι είναι, να το θεραπεύουμε σε πάρα πολύ πρώιμο στάδιο και να μην ταλαιπωρούμαστε ούτε εμείς ούτε η οικογένειά μας» όπως έχει διαμηνύει συνεχώς η πρόεδρος του Συλλόγου «Δύναμη Ψυχής» Ροδούλα Κοκκινάκη. Όλα αυτά βέβαια με πολύ «ροζ» διάθεση καθώς το συγκεκριμένο χρώμα «ντύνει» όλες τις καμπάνιες για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού.

Φέτος το «Περπάτημα» υποστηρίχθηκε και από τη συνολική διοργάνωση της Λευκής Νύχτας, αφού ουσιαστικά η ολοκλήρωση της συγκεκριμένης δράσης σηματοδότησε την έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων της εμπορικής γιορτής.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν ο δήμαρχος Κομοτηνής, βουλευτές της Ροδόπης και εκπρόσωποι συλλόγων της πόλης, αλλά και της Θράκης εν γένει που ήρθαν στην Κομοτηνή για να στηρίξουν τη δράση.

Ιδιαίτερο χρώμα έδωσαν στην εκδήλωση και οι τυμπανιστές από την Ξάνθη.

Στο πλαίσιο της δράσης «βάφτηκαν» ροζ, η παλιά νομαρχία και το δημαρχείο της Κομοτηνής. 

Η σημασία της πρόληψης στον καρκίνο του μαστού (και όχι μόνο)

Είναι πλέον επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η πρόληψη σώζει ζωές. Ειδικά στον καρκίνο του μαστού –αλλά όχι αποκλειστικά- η έγκαιρη πρόληψη μπορεί να αποβεί 100% σωτήρια για τη ζωή του πάσχοντα.

Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις –όπως έχει αναδείξει ο «Χ»- που η διάθεση του ατόμου να υποβληθεί σε προληπτικές εξετάσεις δεν είναι πάντοτε αρκετή. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το νοσοκομείο της Κομοτηνής, όπου ελλείψει προσωπικού δεν γίνονται πολύ συχνά προληπτικές μαστογραφίες, στερώντας έτσι το δικαίωμα σε πολλές γυναίκες να διαγνωστούν εγκαίρως.

Ας ελπίσουμε εν τούτοις ότι το πρόβλημα θα λυθεί, και ας ευχηθούμε του χρόνου ο Σύλλογος «Δύναμη Ψυχής» να έχει λιγότερα «μέλη» και περισσότερους φίλους, όπως έχει ευχηθεί στο παρελθόν και η κα Κοκκινάκη.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr, του Θανάση Τσολάκη, 12/10/2019}