Ο Άκτωρ προσωρινός ανάδοχος για το δίκτυο φυσικού αερίου της Ξάνθης

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η έναρξη των εργασιών για την «άφιξη» του φυσικού αερίου στα τέσσερα πρώτα αστικά κέντρα που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Ανάπτυξης τη Δημόσια Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες ολοκληρώθηκαν οι δύο διαγωνισμοί για την κατασκευή δικτύων διανομής σε Ξάνθη-Δράμα και Αλεξανδρούπολη-Κομοτηνή, με προσωρινό ανάδοχο τις  ΑΚΤΩΡ και AVAX αντίστοιχα.

Τα έργα κατασκευής δικτύων στην Ξάνθη και στη Δράμα έχουν προϋπολογισμό 17,1 εκατ. ευρώ, ενώ στην Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή 16,3 εκατ. Οι δύο διαγωνισμοί είναι οι πρώτοι που προκήρυξε η ΔΕΔΑ και «έτρεξαν» παράλληλα. Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται οι συμβάσεις να υποβληθούν στο Ελεγκτικό Συνέδριο, για προσυμβατικό έλεγχο. Έτσι, εκτιμάται ότι έως το τέλος Φεβρουαρίου θα ξεκινήσουν οι κατασκευαστικές εργασίες, μετά την ανακήρυξη των δύο εταιρειών ως οριστικών αναδόχων.

Έως το 2025, στην Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή θα κατασκευασθούν 170 χιλιόμετρα δικτύων μέσης και χαμηλής πίεσης, ώστε να συνδεθούν τουλάχιστον 8.500 καταναλωτές όλων των κατηγοριών. Περίπου 200 χιλιόμετρα προβλέπεται να κατασκευασθούν στην Ξάνθη και στη Δράμα μέσα στην επόμενη 5ετία, για την πραγματοποίηση τουλάχιστον 6.600 συνδέσεων.

Στην ίδια Περιφέρεια Ανατολική Μακεδονία και Θράκη) το πρόγραμμα της ΔΕΔΑ προβλέπει πως θα αποκτήσουν πρόσβαση στο αέριο επίσης η Καβάλα και η Ορεστιάδα. Στην περίπτωση της Καβάλας, ο σχετικός διαγωνισμός «βγήκε στον αέρα» την 1η Ιανουαρίου, ενώ για την Ορεστιάδα εγκρίθηκαν πρόσφατα τεύχη δημοπράτησης, ώστε τα έργα να προκηρυχθούν εντός Ιανουαρίου.

Μαζί με τις έξι πόλεις της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκη, όπως είχε δρομολογηθεί από το 2016 όταν και ξεκίνησαν οι διαδικασίες και η χρηματοδότηση, στο πρώτο «κύμα» υλοποίησης από τη ΔΕΔΑ υποδομών φυσικού αερίου περιλαμβάνονται άλλα 12 αστικά κέντρα στις Περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας και της Στερεάς Ελλάδας.

{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthi2.gr/, 6/1/2021}