Ξεράθηκε εντελώς η λιμνοδεξαμενή Αδριανής – Νέου Σιδηροχωρίου

Πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Δ. Κομοτηνής Ν. Κυριαζής: Ζητάμε εκβάθυνση ή προέκταση

Ξεράθηκε εντελώς η τεχνητή λιμνοδεξαμενή μεταξύ Νέου Σιδηροχωρίου – Νέας Αδριανής στον κάμπο της Ροδόπης. Πρόκειται για μεγάλο πλήγμα για τους καλλιεργητές, οι οποίοι δεν μπορούν να ποτίσουν τα χωράφια τους, σε σημαντική για τις καλλιέργειες περίοδο με αποτέλεσμα απώλεια σοδιάς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Κομοτηνής Νίκο Κυριαζή «στις 16/08 σταμάτησε η άρδευση στα χωράφια από τις λιμνοδεξαμενές για περίπου 6.000 στρέμματα». Ο αγρότης ζητάει λύση του προβλήματος, το οποίο έχει παρατηρηθεί «εδώ κι 6-8 χρόνια, που προσπαθούμε να πείσουμε την Περιφέρεια και την κυβέρνηση να δώσουν περισσότερα χρήματα, για να γίνει κάποια εκβάθυνση ή προέκταση, για να μεγαλώσει λίγο η δεξαμενή για (να κρατάει) άλλες 15 ημέρες. Για 15 ημέρες χάνουμε μία παραγωγή της τάξης των 100 κιλών […]. Πραγματικά αν κάποιος ήθελε να το φτιάξει αυτό το έργο (θα μπορούσε να το κάνει)».

Υπάρχει πιθανότητα κατά τόπους βροχοπτώσεων από 26/08, ωστόσο δεν μπορεί να γίνει ακόμη σαφής εκτίμηση.

Καταγγελία για κομμένο αγροτικό ρεύμα

Ο πρόεδρος κατήγγειλε τη ΔΕΗ και τις εισπρακτικές εταιρίες για τις πρακτικές τους αναφορικά με τα χρωστούμενα του αγροτικού ρεύματος. «Σήμερα πήγε η ΔΕΗ να κόψει το αγροτικό ρεύμα σε συνάδελφο για απλήρωτο λογαριασμό, 23/08 κόβεται το ρεύμα σε αγροτική γεώτρηση. Δε λύθηκε ποτέ το θέμα, μόνο στα λόγια και δεν σηκώνει κανείς το τηλέφωνο», υποστήριξε, ενώ κατηγόρησε εισπρακτικές εταιρίες για «απειλές» εις βάρος αγροτών για να πληρώσουν μέσα στο καλοκαίρι το αγροτικό ρεύμα.

Για το παραπάνω θέμα είναι ενήμερα τα πολιτικά κόμματα.

Μεγάλο το κόστος για ραντίσματα

Αναφορικά με το πως προχωρούν οι καλλιέργειες αυτό το διάστημα, σύμφωνα με τον Νίκο Κυριαζή έχει αυξηθεί το κόστος παραγωγής λόγω των ραντισμάτων. «Έχουμε πρόβλημα με σκουλίκι, αφίδες και αλευρώδεις. Έχουμε δει ακόμη και διπλοραντίσματα», δήλωσε, ενώ πληροφόρησε πως για να ραντίσει κάποιος αγρότης το χωράφι του για όλα τα έντομα χρειάζεται 14-17 ευρώ ανά στρέμμα.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 24/8/2021}