«Με λαχτάρα» το Θρυλόριο τηρεί τα έθιμα

Παιδικές φωνές γέμισε το χωριό την Κυριακή, με μικρά παιδιά να λένε τα κάλαντα, τους κατοίκους ν’ ανοίγουν τα σπίτια τους και όλους να συμφωνούν πως Πάσχα κι έθιμα πάνε πάντα μαζί

Αυτή η μέρα δεν ήταν απλώς μία… Κυριακή στο χωριό. Δεν ήταν καν απλώς μία Κυριακή στην οποία τηρήθηκαν τα έθιμα κι οι παραδόσεις του Πάσχα. Ήταν μία σημαντική υπενθύμιση πως το Πάσχα είναι καλύτερο, όταν το περνάμε όλοι μαζί, χωρίς μέτρα που μας κρατούν μακριά, με αγάπη και χωρίς φόβο.

Το Θρυλόριο γέμισε παιδικές φωνές το πρωί της Κυριακής 17/04, όταν δεκάδες μικρές και μικροί του χωριού, είπαν τα κάλαντα των Βαΐων στο χωριό. Μαζί με τα παιδιά και τα «μεγάλα παιδιά», δηλαδή οι γονείς τους, που θυμήθηκαν τους εαυτούς τους όχι πολύ παλιά, πριν μερικές δεκαετίες μόνο, να λένε κι εκείνοι τα κάλαντα των Βαΐων, στο ίδιο χωριό, βιώνοντας τα ίδια συναισθήματα και δεχόμενοι την ίδια φιλοξενία των κατοίκων.

Οι κάτοικοι άνοιξαν διάπλατα τις πόρτες των σπιτιών τους, με πλατιά χαμόγελα, έχοντας ετοιμάσει πασχαλινά αυγά, εδέσματα και -φυσικά- παραδοσιακά κερκέλια, για να «επιβραβεύσουν» τους μικρούς και τις μικρές που αψήφησαν το κρύο και τήρησαν το έθιμο.

Παρούσα όπως πάντα, η πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «η Κερασούντα και το Γαρς» Χρύσα Μαυρίδου, έπιασε το νόημα της δράσης. «Όσο κυκλοφορούσαμε μετά την καραντίνα στο χωριό, συνεχώς ακουγόταν το αίτημα: πότε θα μαζευτούμε όλοι μαζί; Υπάρχει αυτή η λαχτάρα ν’ ανταμώσουμε, να κάνουμε τα έθιμά μας και τις πολιτιστικές δράσεις. Απόδειξη είναι πως παρότι ο καιρός σήμερα δεν είναι… συνεργάσιμος, ο κόσμος μαζεύτηκε. Αυτό δείχνει και την ανάγκη του κόσμου, να έρθουμε στην κανονικότητα και να κάνουμε δράσεις, όπως παλιά», διηγήθηκε και ευθύς αμέσως θύμισε τα εξής: «περάσαμε και Πάσχα χωρίς έθιμα. Κι όλοι νιώσαμε πόσο διαφορετικό ήταν. Έτσι καταλάβαμε πόσο όμορφες είναι οι γιορτές μας, όταν συνοδεύονται από τα έθιμα. Μας έλειψε αυτό κι έλειψε πολύ και στον κόσμο. Υπήρχε μεγάλη λαχτάρα».

Ο Σύλλογος Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς» φέτος δεν θα διεξάγει τις αυγομαχίες μικρών και μεγάλων, αλλά προετοιμάζεται για τις εκδηλώσεις μνήμης της ποντιακής Γενοκτονίας (που κάθε χρόνο διοργανώνουν συλλογικά όλα τα σωματεία του τόπου), καθώς επίσης για τις θρησκευτικές εκδηλώσεις της Αγίας Μαρίνας το καλοκαίρι.

Δείτε εδώ ένα σχετικό βίντεο

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Διονύση Βοργιά, 19/4/2022}