Ευρωπαϊκή διάσταση παίρνει το θέμα των τουρκικών αεροψεκασμών στα σύνορα με την Ελλάδα

Ερώτηση για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στη συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας η πρακτική των παράνομων αεροψεκασμών των τουρκικών ψεκαστικών αεροσκαφών στις παραποτάμιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις στον Νομό Έβρου κατέθεσε η Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κα Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου κατόπιν σχετικής ενημέρωσής της από τους βουλευτές Έβρου, κ. Αναστάσιο Δημοσχάκη, κ. Χρήστο Δερμετζόπουλο και κ. Σταύρο Κελέτση.

Η κα Ασημακοπούλου αναφερόμενη στην υψηλή διατροφική αξία των προϊόντων που παράγονται στον Νομό Έβρου, τα οποία εξάγονται στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά επισημαίνει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τα παραπάνω προϊόντα να αξιολογούνται ως μη αποδεκτά προς εξαγωγή από τις τελωνειακές αρχές στις χώρες υποδοχής με ανάλογες δυσμενείς επιπτώσεις για το εμπόριο και ρωτά την Επιτροπή πώς οι παράνομοι αεροψεκασμοί των τουρκικών ψεκαστικών αεροσκαφών στις παραποτάμιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις στον Νομό Έβρου επηρεάζουν τη συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:

Θέμα: Σχετικά με τις επιπτώσεις στη συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης Ε.Ε.-Τουρκίας από τους παράνομους αεροψεκασμούς των τουρκικών ψεκαστικών αεροσκαφών στις παραποτάμιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις στον Νομό Έβρου

Στις παραποτάμιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις του Νομού Έβρου παράγονται υψηλής διατροφικής αξίας προϊόντα που εξάγονται στην ευρωπαϊκή και διεθνή αγορά.

Κατόπιν σχετικής ενημέρωσης από τους βουλευτές Έβρου, κ. Αναστάσιο Δημοσχάκη, κ. Χρήστο Δερμετζόπουλο και κ. Σταύρο Κελέτση τα τουρκικά ψεκαστικά αεροσκάφη προκειμένου να ψεκάσουν τους αγρούς στην τουρκική επικράτεια επιδίδονται σε παράνομους αεροψεκασμούς στις παραποτάμιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις στον Νομό Έβρου με φυτοφάρμακα απαγορευμένα στην Ε.Ε., τα οποία λόγω εγγύτητας καταλήγουν σε μεγάλο ποσοστό στην ελληνική πλευρά.

Λόγω της συγκεκριμένης πρακτικής υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τα αγροτικά προϊόντα της παραπάνω περιοχής να αξιολογούνται ως μη αποδεκτά προς εξαγωγή από τις τελωνειακές αρχές στις χώρες υποδοχής με ανάλογες δυσμενείς επιπτώσεις για το εμπόριο.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται η Επιτροπή:

  1. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να απαγορευτούν οι παράνομοι αεροψεκασμοί από τα τουρκικά ψεκαστικά αεροσκάφη στις παραποτάμιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις στον Νομό Έβρου;
  2. Πώς οι παράνομοι αεροψεκασμοί των τουρκικών ψεκαστικών αεροσκαφών στις παραποτάμιες καλλιεργήσιμες εκτάσεις στον Νομό Έβρου επηρεάζουν τη συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας;

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/, 29/6/2021}