Ελεύθερη διέλευση στα πλευρικά διόδια της Εγνατίας για κατοίκους της ζητάει η ΠΑΜΘ

Το κυκλοφοριακό «αλαλούμ» στα πλευρικά διόδια της Ηρακλείτσας προκάλεσε την αντίδραση των περιφερειακών συμβούλων που εξέδωσαν ψήφισμα

Τα πλευρικά διόδια της Εγνατίας Οδού απασχόλησαν το πρόσφατο Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ, με αποτέλεσμα να συνταχθεί ψήφισμα που αιτείται προς την Εγνατία Οδό την ελεύθερη διέλευση των κατοίκων της ΑΜΘ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, από τα πλευρικά διόδια της ΠΑΜΘ.

Αφορμή της συζήτησης στο Συμβούλιο της Δευτέρας 30/08 υπήρξε το θέμα της ημερήσιας διάταξης που έφερε η παράταξη «Περιφερειακή Σύνθεση» του Χριστόδουλου Τοψίδη. Εισηγητής του θέματος ήταν ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης της ΠΕ Δράμας Αργύρης Πατακάκης. Το θέμα αρχικά αφορούσε την υιοθέτηση ψηφίσματος για την ατελή διέλευση από τον σταθμό πλευρικών διοδίων στην Ηρακλείτσα για τους κατοίκους των ΠΕ Καβάλας και Δράμας, καθώς το καλοκαίρι παρατηρήθηκε αυξημένη κίνηση και η αναμονή για τους οδηγούν ήταν μεγάλη. 

Ο κος Πατακάκης μεταξύ άλλων σημείωσε πως σχηματίζονταν ουρές από οχήματα και πέρα από την αναμονή των οδηγών -που έφτανε τα 30 έως 40 λεπτά κάτω από τον καυτό ήλιο- δεν μπορούσαν να περάσουν και οχήματα έκτακτης ανάγκης όπως ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και της Πυροσβεστικής. 

Ψήφισμα για ατελή διέλευση από τα πλευρικά διόδια για κατοίκους της ΑΜΘ

Μετά από τοποθετήσεις συμβούλων αποφασίστηκε οι παρατάξεις να σχηματίσουν επιτροπή και να κατέβει ψήφισμα που αφορά όλη την ΑΜΘ. Να σημειωθεί ότι υπήρξε και διαφωνία για την έκδοση του ψηφίσματος, καθώς ενώ στην αρχή υπήρξε συναίνεση από τις παρατάξεις ώστε να συνταχθεί επιτροπή για κοινό ψήφισμα, ο περιφερειακός σύμβουλος Χρήστος Χατζηπέμου της παράταξης του κου Κατσιμίγα “κατέβασε” άλλο ψήφισμα με τον κο Πατακάκη και άλλους συμβούλους να μην συμφωνούν με αυτό.  

Εν τέλει το ψήφισμα που υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία με 23 ψήφους υπέρ και 1 κατά αναφέρει μεταξύ άλλων «[…]ας εξετασθεί το ενδεχόμενο ατελούς διέλευσης τουλάχιστον από τους κατοίκους των ΠΕ Δράμας και Καβάλας στα πλευρικά διόδια της Ηρακλείτσας και γενικά για τους κατοίκους των όμορων ΠΕ Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης σε όσα εκ των πλευρικών διωδιών της ΠΑΜΘ τους καλοκαιρινούς μήνες παρατηρήθηκε ιδιαιτέρως συνωστισμός».

Να υπενθυμίσουμε ότι στη Ροδόπη έχουμε τα πλευρικά διόδια Ιάσμου, ΒΙΠΕ Κομοτηνής και Μέστης (στα όρια Έβρου και Ροδόπης). Επίσης ήδη υπάρχει η κάρτα “μόνιμου κατοίκου” της Εγνατίας, με την οποία για παράδειγμα ένας μόνιμος κάτοικος την επιδεικνύει και μπορεί να περνάει χωρίς να πληρώσει. 

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, του Ανδρέα Αγελαρίδη, 1/9/2021}