Εκτίμηση ΠΟΥ: Δεν θα επιβληθούν εκ νέου καραντίνες στην Ευρώπη

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι δεν θα χρειαστεί δεύτερο «κύμα» γενικευμένου lockdown

Τη βεβαιότητα ότι η Ευρώπη μπορεί να επιβιώσει της πανδημίας χωρίς εμβόλιο, αλλά με ορθή διαχείριση των επιδημικών εστιών και την επιβολή τοπικών lockdowns, εξέφρασε ο περιφερειακός επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, δρ Χανς Κλούγκε, επισημαίνοντας ότι κατά την εκτίμησή του δεν θα επιβληθούν εκ νέου εθνικές καραντίνες. Είναι αναγκαίο να μάθουμε να συμβιώνουμε με τον κορωνοϊό, κατέληξε ο δρ Κλούγκε. 

Την ίδια στιγμή πάντως, ιδιαίτερα αισιόδοξα είναι τα συμπεράσματα αμερικανικής μελέτης που διαπιστώνει ότι ένα «καθολικό» εμβόλιο μπορεί να μας προστατεύσει έναντι όλων των στελεχών του νέου κορωνοϊού.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την «Καθημερινή», οι ερευνητές του Στρατιωτικού Ινστιτούτου Ερευνών Walter Reed και του Ιδρύματος Henry Jackson για την Πρόοδο της Στρατιωτικής Ιατρικής, ανέλυσαν 18.514 γονιδιώματα του ιού που συλλέχθηκαν μεταξύ Δεκεμβρίου 2019 και Ιουλίου 2020. Τα συμπεράσματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού είναι σπάνιες και αφορούν κυρίως την πρωτεϊνική ακίδα της επιφάνειάς του, εναντίον της οποίας στοχεύουν τα περισσότερα υποψήφια εμβόλια. Η πολυμορφία άλλων ιών, όπως της γρίπης, του HIV-1 και του δάγκειου πυρετού, δυσχέρανε την ανάπτυξη αποτελεσματικών εμβολίων. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, οι ερευνητές είναι «συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι η πολυμορφία του κορωνοϊού δεν θα αποτελέσει εμπόδιο για την ανάπτυξη ενός ευρέως προστατευτικού εμβολίου, που θα καλύπτει όλες τις μεταλλάξεις του».

Παρά την αισιοδοξία διεθνών φορέων και επιστημονικής κοινότητας, τα κράτη που βιώνουν καθημερινά αύξηση κρουσμάτων και απειλούνται από το ενδεχόμενο ενός ισχυρότερου δεύτερου πανδημικού κύματος προσπαθούν με κάθε τρόπο να θωρακιστούν.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, με πληροφορίες από «Καθημερινή», 3/9/2020}