Έβρος: Δεν υπάρχουν εργάτες γης για να μαζέψουν στα σπαράγγια!

Ασυγκόμιστα κινδυνεύουν να μείνουν τα σπαράγγια του Έβρου καθώς υπάρχει σοβαρή έλλειψη εργατών γης, για να κάνουν τη συγκεκριμένη δουλειά. Η σπαραγγοσυγκομιδή -τουλάχιστον στον Έβρο- βασίζεται κατά κύριο λόγο σε αλλοδαπούς εργάτες γης, που όμως δεν μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα λόγω των περιορισμών που επιβάλλει η πανδημία του Covid-19.

Η συγκομιδή των σπαραγγιών αρχίζει τον επόμενη μήνα (Μάρτιος), ενώ αντίστοιχο ζήτημα αναμένεται να προκύψει και με τη συγκομιδή των κρεμμυδιών και των σκόρδων τον Ιούνιο.

Προκειμένου να μην τεθεί εν κινδύνω η ολοκλήρωση της συγκομιδής, ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιος Δημοσχάκης ζήτησε με παρέμβασή του, την κατ’ εξαίρεση και υπό αυστηρούς περιορισμούς είσοδο αλλοδαπών εργατών γης στον Έβρο από το τελωνείο του Ορμενίου.

Ο κος Δημοσχάκης, αναφέρει: «[…] λόγω της έλλειψης ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου καθώς και το γεγονός ότι η διέλευση στη χώρα επιτρέπεται μόνο από τον συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα στις Σέρρες, αποτρέπει την πλειοψηφία των αλλοδαπών εργατών γης, κυρίως για οικονομικούς λόγους, να έρθουν στον Έβρο προκειμένου να εργαστούν.

Για τον λόγο αυτό ζητείται αφενός η παράταση του νομοθετικού πλαισίου του ΥΠΑΑΤ, που βρισκόταν σε ισχύ έως τις 30/6/2020 που αφορούσε την “Μετάκληση πολίτη τρίτης χώρας για απασχόληση σε αγροτικές εκτάσεις”.

Και αφετέρου, να εξεταστεί το ενδεχόμενο να επιτραπεί η διέλευση αυτών από τον ισότιμο συνοριακό σταθμό του Ορμενίου στον Έβρο, υπό την αυστηρή τήρηση όλων των απαραίτητων κανόνων υγειονομικής ασφάλειας…

Προκειμένου να καταστεί εφικτή η συγκομιδή της παραγωγής του σπαραγγιού, ενός αγροτικού προϊόντος εξαιρετικής σημασίας για τον Έβρο, με διεθνείς δεσμεύσεις & ρήτρες έναντι χωρών της ΕΕ»

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/, 11/2/2021}