ΣΥΡΙΖΑ: Να μην αλλάξουν οι ονομασίες τσίπουρο και τσικουδιά

Τη διατήρηση της παραδοσιακής ονομασίας τσίπουρο και τσικουδιά στο προϊόν απόσταξης των διήμερων μικρών αποσταγματοποιών, ζητούν 10 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τροπολογία που κατέθεσαν στο σ/ν του Υπ. Οικονομικών «Εκσυγχρονισμός του πλαισίου λειτουργίας της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς… »

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Κόκκαλης Βασίλειος, Παπανάτσιου Αικατερίνη, Αλεξιάδης Τρύφων, Αραχωβίτης Σταύρος, Βαρδάκης Σωκράτης,Γκιόλας Ιωάννης, Ελευθεριάδου Σουλτάνα, Παπαδόπουλος Σάκης, Σαρακιώτης Ιωάννης και Συρμαλιένος Νικόλαος αναφέρουν χαρακτηριστικά στην αιτιολογική έκθεση:

  • Επειδή η διήμερη απόσταξη τσίπουρου και τσικουδιάς αποτελεί σημαντική παραγωγική διαδικασία με την οποία συμπληρώνουν το εισόδημά τους περί τα 380.000 αγροτικά νοικοκυριά.
  • Επειδή από αυτήν διαχρονικά παράγεται το προϊόν που στη συνείδηση του καταναλωτικού κοινού έχει ταυτισθεί με τις ονομασίες «τσίπουρο» και «τσικουδιά».
  • Επειδή πρόκειται για μία υπερεκατονταετή παραδοσιακή πρακτική από την οποία παράγονται αποστάγματα εξαιρετικής ποιότητας από τοπικές πρώτες ύλες των ίδιων των αμπελουργών/διήμερων αποσταγματοποιών, τα οποία δικαιούνται να φέρουν την διαχρονική συνήθη ονομασία τους.
  • Επειδή τέλος η ίδια η καλή φήμη του «τσίπουρου» και της «τσικουδιάς» και η ταύτισή τους στη συνείδηση του καταναλωτικού κοινού με την Ελλάδα και τις αγροτικές περιοχές της οφείλεται ακριβώς στους διήμερους αποσταγματοποιούς.

Συνάγεται ευλόγως ότι η ονομασία αυτή πρέπει να διατηρηθεί, με κατάλληλες προσθήκες που θα επιτρέπουν τη διάκριση των αποσταγμάτων των διήμερων αποσταγματοποιών από τα αποστάγματα των συστηματικών αποσταγματοποιών.

Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο της τροπολογίας:

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/, 23/3/2022}