«Σμύρνη Αγαπημένο»:  Ένα συγκινητικό βίντεο από τα παιδιά του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Ξάνθης για τα 101 χρόνια προσφυγικού ελληνισμού

Τιμώντας τον προσφυγικό ελληνισμό σε ολόκληρο τον κόσμο, το Εργαστήριο  Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Ξάνθης παρουσιάζει το βίντεο «ΣΜΥΡΝΗ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ» για τη λήξη της σχολικής χρονιάς 2022-2023.

Με την ευγενική υποστήριξη της χορωδίας του Συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ξάνθης «Αλησμόνητες Πατρίδες», μαθήτριες και μαθητές τους σχολείου χόρεψαν το παραδοσιακό μικρασιάτικο τραγούδι «Καροτσιέρης». Ο πρόεδρος του συλλόγου Μικρασιατών Ν. Ξάνθης κύριος Κατσούλης Γιάννης δήλωσε: «Η παραδοσιακή χορωδία του συλλόγου Μικρασιατών έχει δημιουργηθεί το 2005 και έχει λάβει μέρος σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Αποτελεί ένα από τα παλαιότερα τμήματα του συλλόγου με σημαντική πολιτιστική προσφορά στον τόπο. Ο σύλλογος Μικρασιατών συμμετείχε με μεγάλη χαρά στο βίντεο των παιδιών του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Ξάνθης».

Ο διευθυντής του Ε.Ε.Ε.ΕΚ Ξάνθης κύριος Ψωμακέλης Κλεομένης δήλωσε: «Όλες αυτές οι επέτειοι είναι καλό να είναι στη μνήμη μας για να σεβόμαστε και να θυμόμαστε από πού προερχόμαστε. Ακόμη και τα παιδιά της ειδικής αγωγής είναι καλό να συμμετέχουν σε τέτοιες δράσεις γιατί έτσι μπορούν να καταλάβουν τους όρους πατρίδα, ιστορία, κ.α. Όσον αφορά εμένα προσωπικά, έχω να πω πως τιμώ ιδιαίτερα αυτή την επέτειο, γιατί φέρνει στη μνήμη μου την καταγωγή του παππού μου, που καταγόταν από το Αϊβαλί και μέσα σε μία νύχτα εγκατέλειψαν όλα τα υπάρχοντά τους, άφησαν πίσω μία πολύ καλή ποιότητα ζωής την οποία είχαν οι ίδιοι δημιουργήσει και βρέθηκαν μέσα σε ένα καράβι να τους οδηγεί στο άγνωστο».

Ο «Καροτσέρης» ή «Καροτσιέρης» πρόκειται για πολύ γνωστό τραγούδι που εμφανίζεται στα τέλη του 19ου αιώνα και που σε διάφορες μορφές και διασκευές φτάνει μέχρι τις μέρες μας. Στα λόγια του τραγουδιού γίνεται αναφορά στα Ταταύλα που είναι συνοικία της Κωνσταντινούπολης, ωστόσο, φαίνεται πως μέσα από τη διαδικασία του αυτοσχεδιασμού προστέθηκαν κατά καιρούς πολλά δίστιχα, δείγμα των οποίων είναι και αυτό στο οποίο γίνεται αναφορά στα Πατήσια, συνοικία της Αθήνας.

Στο βίντεο των παιδιών υπάρχουν σκηνές από την ταινία «Σμύρνη μου Αγαπημένη», μία ιστορική, δραματική ελληνική ταινία σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη και σενάριο Μιμής Ντενίση. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο της Μιμής Ντενίση και αφορά στην καταστροφή της Σμύρνης το 1922.

Το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Γενισέας Ξάνθης είναι ένα σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ειδικής Αγωγής στο οποίο φοιτούν 49 μαθητές και μαθήτριες με Αναπηρία από όλη την περιφερειακή ενότητα Ξάνθης. Τα τελευταία χρόνια το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Ξάνθης κάνει μια μεγάλη προσπάθεια ώστε αυτά τα παιδιά να αποκτήσουν τη θέση που τους αξίζει στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, να ενταχθούν στην τοπική κοινωνία και να μπορέσουν να ζήσουν μια ζωή με αξιοπρέπεια και αυτονομία. Μέσα από εκδηλώσεις, δράσεις και εκπαιδευτικά προγράμματα  επιδιώκει την μέγιστη ορατότητα και αποδοχή.

Δείτε εδώ το βίντεο

{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthi2.gr/, 15/6/2023}