Ξυλαγανιώτες μαθητές προβάλλουν τον τόπο τους με έναν πρωτότυπο τρόπο!

Δημιούργησαν 150 QR κωδικούς για την περιοχή

Συγχαρητήριο μήνυμα προς τους μικρούς μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Ξυλαγανής εξέδωσε ο περιφερειακό διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ΑΜΘ Κωνσταντίνος Μπαντίκος. Ο λόγος; Μία έξυπνη και πρωτότυπη δράση των μαθητών του σχολείου, που δημιούργησαν 150 QR κωδικούς, οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία της περιοχής. Ο επισκέπτης μπορεί να «σκανάρει» τον κωδικό που θα βρίσκεται για παράδειγμα στην πλατεία της Ξυλαγανής και να λάβει κατευθείαν πληροφορίες γι’ αυτή στο κινητό του!

Πρόσφατα, οι μαθητές του σχολείου παρουσίασαν το έργο τους και σε διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Our Town: συνδέοντας τη μάθηση στην κοινότητα μέσω της χρήσης QR Codes και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων»

Η ανακοίνωση:

«Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Αν. Μακεδονίας – Θράκης συγχαίρει τους μαθητές και εκπαιδευτικούς του Δημοτικού Σχολείου Ξυλαγανής που συμμετείχαν στο έργο ERASMUS+ Our-Town, τα αποτελέσματα του οποίου παρουσιάστηκαν σε διαδικτυακή εκδήλωση στις  26/02/2021. 

Μέσα από μια διαδικασία που απαιτούσε συνεργασία, εφευρετικότητα και καινοτόμο πνεύμα, οι μαθητές με τη συνδρομή των εκπαιδευτικών τους, δημιούργησαν, αρχικά, περίπου 150 “προσκλήσεις”, που συνδέονται με αντίστοιχους κωδικούς QR, οι οποίοι θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία της Ξυλαγανής – Κεντρική Πλατεία, Δημοτικό Σχολείο, Λαογραφικό Μουσείο. Με το σκανάρισμα του κωδικού από το κινητό τηλέφωνο του επισκέπτη θα εμφανίζεται μια “πρόκληση”, μετά τη λύση της οποίας θα παρουσιάζονται πληροφορίες για την περιοχή.

Πρόκειται για μια διαδικασία που θα εμπλουτίζεται συνεχώς και ενέχει το στοιχείο τόσο του παιχνιδιού, όσο και της γνώσης του τόπου μας, της ιστορίας του και του πολιτισμού μας- ήθη, έθιμα, μαγειρική, ασχολίες των κατοίκων. 

Θεωρούμε το εγχείρημα ιδιαίτερα έξυπνο και πρωτότυπο, τόσο στη σύλληψη όσο και στην εφαρμογή του, αφού συνδέει την εκπαιδευτική κοινότητα με την τοπική κοινότητα, προκαλώντας το ενδιαφέρον των μαθητών να ασχοληθούν και με άλλα θέματα, άμεσα συνδεδεμένα με την καθημερινότητα και την πορεία της ζωής των κατοίκων του τόπου τους και της ευρύτερης περιοχής, άξιο να το μιμηθούν και άλλες σχολικές μονάδες».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, 4/3/2021}