Καθηγητής Γενετικής: Παρενέργεια 1-2 ημερών ή 10 μέρες στην εντατική;

Τι απαντά ο καθηγητής του ΑΠΘ Κ. Τριανταφυλλίδης στην παραφιλολογία για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna. Γιατί χτυπά «καμπανάκι» κινδύνου για το επόμενο δίμηνο. Τρεις οι επικίνδυνες μεταλλάξεις του ιού. – Συνέντευξη στο euro2day.gr

«Προτιμάτε μια πιθανή πρόσκαιρη παρενέργεια του εμβολίου για μια – δυο μέρες ή δέκα μέρες στην εντατική;».

Με το ερώτημα αυτό απευθύνεται στους αντιεμβολιαστές ο ομότιμος καθηγητής Γενετικής και Γενετικής του Ανθρώπου του ΑΠΘ, Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, στη συνέντευξή του στο Euro2day.gr. Τους καλεί να κλείσουν τα αυτιά τους στην παραφιλολογία που έχει αναπτυχθεί ότι δήθεν ο κορωνοϊός είναι «μια γρίπη», ότι το εμβόλιο θα τροποποιήσει το DNA τους και ότι θα τους δημιουργήσει σοβαρές παρενέργειες. Τους καλεί να διαβάσουν τα στοιχεία τεκμηριωμένων επιστημονικών μελετών και να αναλογιστούν τις σοβαρές βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια πιθανή μόλυνσή τους από τον επικίνδυνο ιό.

Παράλληλα, χτυπά «καμπανάκι» για την περίοδο των εορτών και τους επόμενους δύο μήνες, όταν ο συνδυασμός καιρικών συνθηκών και τριών επικίνδυνων μεταλλάξεων του ιού που κυκλοφορούν στην Ευρώπη ευνοεί την περαιτέρω διασπορά του στην κοινότητα.

Για τον έλεγχο της διασποράς ζητά την υιοθέτηση του «μοντέλου Ιαπωνίας», που περιλαμβάνει περισσότερα τεστ, μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και αξιοποίηση της τεχνολογίας για τον έλεγχο της κινητικότητας.

Τέλος, εξηγεί γιατί νοσούν βαριά ορισμένοι νέοι άνθρωποι χωρίς υποκείμενα νοσήματα και προτείνει την εφαρμογή της ιατρικής ακριβείας, με τον έλεγχο των μεταλλάξεων σε συγκεκριμένα γονίδια που ευθύνονται γι΄ αυτό, ώστε να εφαρμοστεί εξατομικευμένη θεραπεία και να αποφευχθεί η διασωλήνωση και ο θάνατός τους.

Γιατί να εμβολιαστούμε;

«Ακούγαμε Φεβρουάριο Μάρτιο, ότι ο κορωνοϊός είναι μια απλή γρίπη. Σήμερα ξέρουμε ότι είναι μια ασθένεια πολυσυστηματική, που προσβάλλει ουσιαστικά όλα τα όργανά μας και δεν έχει καμία σχέση με τη γρίπη. Ενώ η γρίπη κυρίως περιορίζεται στους πνεύμονες, ο COVID προσβάλει την καρδιά, τα μάτια, τον εγκέφαλο. Διάβασα χθες και ειλικρινά με τρόμαξε, ακόμα και τα σπερματοζωάρια και τους όρχεις των ανδρών. Και μας λένε να μην κάνουμε εμβόλιο…», τονίζει ο κ. Τριανταφυλλίδης και προσθέτει:

«Ακόμη χειρότερο: πλέον είναι τεκμηριωμένο ότι όχι μόνο άτομα που πέρασαν τις σοβαρές μορφές, αλλά και ακόμη και ασυμπτωματικά, περίπου 2 μήνες μετά την ίασή τους παρουσίασαν πολλαπλά προβλήματα. Ένα ποσοστό περίπου 7% αυτών κατέληξε. Τι περιμένει κάποιος; Όταν και οι ασυμπτωματικοί παρουσιάζουν βραχυχρόνιες και μακροχρόνιες παρενέργειες, γιατί να μην κάνεις το εμβόλιο, που ενδέχεται να έχει παρενέργειες 1-2 ημερών;»

Αποτελεσματικότητα και ασφάλεια εμβολίου

Ο κ.Τριανταφυλλίδης θεωρεί σε ένα βαθμό ως εύλογους τους προβληματισμούς ενός μέρους του πληθυσμού –μεταξύ αυτών και γιατρών- για το γεγονός ότι τα εμβόλια μπήκαν στη χρήση μετά από πειράματα 3 ή 4 μηνών, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον δοκιμές ενός έτους.

«Οι ίδιοι οι γιατροί όμως θα πρέπει να ξέρουν, από τα εμβόλια που έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι τώρα, ότι οι περισσότερες παρενέργειες συνήθως εμφανίζονται στους πρώτους 2 ή 3 μήνες. Από κει και πέρα όσες παρενέργειες έχουν διαπιστωθεί σε μερικά εμβόλια είναι της τάξης του 1 στο 1 εκατομμύριο», λέει και προσθέτει: «αν δεν χρησιμοποιηθούν τα εμβόλια αυτή τη στιγμή και φτάσουμε στο καλοκαίρι για να αρχίσουν οι εμβολιασμοί, η πρόβλεψη θα ήταν ότι θα περνούσαμε στο 2022. Και αυτή τη δραματική κατάσταση, πέρα από το σύστημα της υγείας, ούτε η οικονομία την αντέχει, ούτε η κοινωνία. Φανταστείτε να λέγατε σε κάποιον ότι πρέπει να παραμείνει στην καραντίνα για ένα ακόμη έτος. Ενώ έτσι με τα εμβόλια ελπίζει ότι θα μπορούσε να κάνει αν όχι Πάσχα χαρούμενο, τουλάχιστον διακοπές το καλοκαίρι. Γι΄ αυτό το λόγο ακριβώς είμαι υπέρ των εμβολίων, από τη στιγμή που έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές».

Παρενέργειες

Ο καθηγητής καλεί όσους έχουν επιφυλάξεις να διαβάσουν την περίληψη του κειμένου συμπερασμάτων του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) που μετέφρασαν στα ελληνικά ο πρύτανης και μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αθηνών, και περιέχει αναλυτικές πληροφορίες για την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer.

«Το κείμενο περιγράφει τις περισσότερες παρενέργειες, οι οποίες είναι κυρίως της τάξης του εμβολίου της γρίπης, εκτός από μια περίπτωση η οποία διαπιστώθηκε με κάποιες βλάβες σε λεμφαδενοπάθεια. Τα στοιχεία προέκυψαν τόσο από τα στοιχεία που έδωσε η Pfizer, όσο και από πειράματα που έκανε το ίδιο το FDA. Δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι αποτελεσματικό, παρέχει ασφάλεια, δεν υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες και μπορούμε να πούμε πως όσοι το κάνουνε σίγουρα δεν θα έχουν προβλήματα να νοσήσουν βαριά και να καταλήξουν σε ΜΕΘ», σημειώνει και προσθέτει: «Θέλω εγώ να ρωτήσω όλους αυτούς οι οποίοι προβληματίζονται όσον αφορά το εμβόλιο, τι προτιμούν; Μια πρόσκαιρη παρενέργεια του εμβολίου μια – δύο μέρες, ή 10 μέρες στις ΜΕΘ. Ας απαντήσουν το ερώτημα και αν θέλουν να κάνουν το εμβόλιο».

Περίοδος ανοσίας

Με τα σημερινά δεδομένα των κλινικών δοκιμών τεσσάρων μηνών, μπορούμε να πούμε πως το εμβόλιο παρέχει ανοσία τουλάχιστον 4 μηνών. «Υπάρχουν ισχυρισμοί αλλά πρέπει να αποδειχτεί ότι παρέχουν ανοσία ένα έτος, ίσως και περισσότερο» και εξηγεί το πλεονέκτημα που δίνει στους επιστήμονες ο κορωνοϊός σε σχέση με τη γρίπη. «Καθώς γίνεται ο πολλαπλασιασμός του και δημιουργούνται οι μεταλλάξεις, ο κορωνοϊός έχει σύστημα επιδιόρθωσης των λαθών του. Ο ιός της γρίπης δεν έχει αυτό το σύστημα, γι αυτό το λόγο δημιουργούνται περίπου 10 φορές περισσότερες μεταλλάξεις στον ιό της γρίπης από ό,τι στον κορωνοϊό. Ως εκ τούτου, το εμβόλιο για τον κορωνοϊό, θεωρητικά, θα μπορούσε να είναι όχι μόνο πιο αποτελεσματικό αλλά ίσως και καθολικό, ακόμα και αν δημιουργηθούν κάποιες μεταλλάξεις στον κορωνοϊό», σημειώνει.

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο: 

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, από euro2day.gr, 21/12/2020}