Το Δέλτα του Έβρου είναι ένα μοναδικό φυσικό αξιοθέατο. Για τους φυσιολάτρες αποτελεί τη Μέκκα του οικοτουρισμού. Ένας επίγειος παράδεισος για εκατοντάδες είδη ζώων και φυτών αφού έχουν καταγραφεί 350 είδη χλωρίδας, 47 είδη ψαριών, 350 είδη πουλιών, χώρια τα θηλαστικά, τα ερπετά και τα αμφίβια. Τα υδρόβια μεταναστευτικά πουλιά από τις βόρειες περιοχές της νοτιοανατολικής Ευρώπης που φωλιάζουν και τρέφονται εδώ κατά τη διάρκεια του χειμώνα, καθιστούν το Δέλτα μια πολύτιμη κιβωτό βιοποικιλότητας.

Στην Τραϊανούπολη λειτουργεί από το 1997 το Κέντρο Πληροφόρησης Δέλτα Έβρου (τηλ. 25510 61000), που είναι και η έδρα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου. Εδώ μπορεί να απευθύνεται ο επισκέπτης για θέματα ενημέρωσης για το Δέλτα, οργάνωσης και προγραμματισμού επισκέψεων και ξεναγήσεων, αλλά και προμήθεια έντυπου υλικού. Εντός του Κέντρου λειτουργεί βιβλιοθήκη, εκθεσιακός χώρος με φωτογραφίες και υλικό για το Δέλτα, αίθουσα προβολών και πωλητήριο με αναμνηστικά είδη.

Ο επισκέπτης μπορεί να συμμετέχει σε εξόρμηση με μικρά λεωφορεία του Φορέα Διαχείρισης, η οποία περιλαμβάνει και βαρκάδα στον υγρότοπο της Δράνας.  Αναλυτικότερα, οι επισκέπτες μπορούν με την περιήγηση στον εκθεσιακό χώρο και την προβολή ταινίας να ενημερωθούν για τις λειτουργίες και αξίες των υγροτόπων και ειδικότερα του Δέλτα του Έβρου. Η περιήγηση περιλαμβάνει και παρατήρηση πουλιών με κιάλια και τηλεσκόπια. Το πρόγραμμα οικοτουριστικής περιήγησης μπορεί να προσαρμοστεί για μεμονωμένους επισκέπτες, για ομάδες αλλά και για σχολεία, παρατηρητές ορνιθοπανίδας, φωτογράφους, σπουδαστές, κλπ. Οι  επισκέπτες να μπορούν να επισκεφθούν τον υγρότοπο με το αυτοκίνητο, τα πόδια ή το ποδήλατο, σε επιλεγμένες επιτρεπόμενες περιοχές μέσα από το δίκτυο χωματόδρομων και μονοπατιών.

Αλλά και η ΔΕΤΑΦ (Δημοτική Επιχείρηση Τουριστικής Ανάπτυξης Φερών), διαθέτει τουριστικό περίπτερο στην είσοδο της πόλης των Φερών (Τουριστικό Κέντρο τηλ. 25550 24310, τη Δ.Ε.Τ.Α.Φ. τηλ. 25550 88188) Από εκεί  ξεκινούν οργανωμένες ξεναγήσεις στο ανατολικό Δέλτα. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να πραγματοποιήσετε τη διαδρομή με δικό σας όχημα ή πεζοπορία, καθώς οι εκβολές της λιμνοθάλασσας απέχουν από την είσοδο του Δέλτα -εκεί που βρίσκεται και το Κέντρο Πληροφόρησης- 24 χλμ., ο δρόμος είναι χωμάτινος και η διαδρομή σχετικά δύσκολη. Μπορείτε, ωστόσο, να φτάσετε πεζή στο λόφο του Αγ. Γεωργίου, από όπου μπορείτε να έχετε μία πανοραμική άποψη στην εκπληκτική θέα της περιοχής. Η διαδρομή αυτή, με στάση στον αρχαιολογικό χώρο της Τραϊνούπολης είναι περίπου 10 χλμ.

>> Περισσότερα για το Δέλτα και το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Έβρου, δείτε εδώ.

>> Η ιστοσελίδα του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου http://www.evros-delta.gr/