Στα 280 ευρώ ο τόνος στα καυσόξυλα – Από 8 ευρώ το…σακουλάκι, τα pellet στην Ξάνθη

Τιμές στον… Θεό, για την θέρμανση του Χειμώνα – Ανδ. Καφετζής: «Αναγκαστικό το ενδιαφέρον των καταναλωτών – Μας έκαναν «ζημιά» η Λευκορωσία, η Ρωσία και η Ουκρανία»

Με τιμές που φτάνουν στον…Θεό σε καυσόξυλα και pellet, ο,τι ακριβώς δηλαδή συναντούμε στις τιμές του αερίου και ελπίζουμε ότι ΔΕΝ θα συναντήσουμε στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης (που ξεκινά να διατίθεται από τις 15 Οκτωβρίου), καλούνται να ανταπεξέλθουν και να περάσουν τον φετινό Χειμώνα, οι Ξανθιώτες καταναλωτές.

Ένας χειμώνας που ήδη έχει δώσει τα πρώτα δείγματα από νωρίς, καθώς ειδικά στην ορεινή περιοχή του Νομού Ξάνθης, ο υδράργυρος ξεκίνησε την «κατιούσα», κατά τις βραδινές ώρες.

Που οφείλεται όμως ο υπερδιπλασιασμός της τιμής στα καυσόξυλα και στα pellet; Από πού ξεκινά το «γαϊτανάκι» της αισχροκέρδειας (για την οποία πολλοί Ξανθιώτες κάνουν λόγο); Συνεχίζεται το ενδιαφέρον των Ξανθιωτών για την αγορά ξύλων και pellet;

Απαντήσεις σε όλα τα παραπάνω, δίνει μέσα από την «Θ» ο γνωστός έμπορος καυσόξυλων και pellet κ. Ανδρέας Καφετζής: «Υπάρχει ενδιαφέρον… αναγκαστικά από τους Ξανθιώτες. Ο κόσμος δεν ξέρει τι να κάνει. Δεν ξέρει πως θα ζεσταθεί. Έχει κάνει κάποιες επενδύσεις, έβαλε pellet, ξύλο, πετρέλαιο, αέριο και τώρα δεν υπάρχει τίποτα να συμφέρει».

«ΣΤΑ 280 Ο ΤΟΝΟΣ ΣΤΑ ΚΑΥΣΟΞΥΛΑ – ΑΠΟ 8 ΕΥΡΩ ΤΑ PELLET ΚΑΙ…ΑΝΕΒΑΙΝΟΥΝ – ΜΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΖΗΜΙΑ Η ΛΕΚΟΡΩΣΙΑ, Η ΡΩΣΙΑ ΚΑΙ Η ΟΥΚΡΑΝΙΑ»

Αναλυτικότερα, ο κ. Καφετζής, αναφορικά με την τιμή των καυσόξυλων ανά τόνο, επισημαίνει στην «Θ» ότι «προσωπικά δεν έχω τόνο, αλλά από ο,τι ακούω, η τιμή κυμαίνεται γύρω στα 280 ευρώ. Στα pellet οι τιμές ξεκινούν από 8 ευρώ το σακουλάκι. Υπάρχουν επίσης pellet και με 9 και 10 ευρώ ή και με κάτι παραπάνω. Οι αυξήσεις αυτές, οφείλονται τόσο στην ενέργεια όσο και στην έλλειψη στην πρώτη ύλη. Αυτές οι χώρες (Λευκορωσία, Ρωσία, Ουκρανία) μας έκαναν ζημιά. Από εκεί έρχονταν εκατομμύρια τόνοι ξυλείας και pellet και αυτά δεν μπορούν να αναπληρωθούν από πουθενά, διότι δεν είμαστε μόνον εμείς, αλλά και η Ιταλία (που είναι μια μεγάλη αγορά και «τραβά» μεγάλες ποσότητες σε pellet). Και τώρα, περιμένουμε να ρίξει ο Θεός «το μάννα εξ ουρανού».

«ΑΝ ΨΑΞΟΥΝ ΤΗΝ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΕΙΑ, ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΡΟΥΝ ΑΠΟ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑ»

Αναφορικά με το γεγονός ότι πολλοί καταναλωτές κάνουν λόγο για αισχροκέρδεια, ο ίδιος τονίζει ότι «αν ψάξουν την αισχροκέρδεια, μπορούν να βρουν από πού ξεκινά. Μακάρι να το βρουν, γιατί εμείς δεν μπορούμε να πουλήσουμε με αυτές τις τιμές τώρα. Εκείνος δηλαδή που έπαιρνε πέντε τόνους, τώρα παίρνει δύο ή και καθόλου. Εμάς, προφανώς δεν μας συμφέρει αυτό. Ας ψάξουν να βρουν στην αρχή της «αλυσίδας». Ξαφνικά, εμείς, εκεί που πουλούσαμε το σακουλάκι με το pellet στα 4 ευρώ, δεν γίνεται να το πάμε στα 10. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα».

«ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ, ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΞΑΝΘΙΩΤΩΝ – ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΝΑ ΖΕΣΤΑΘΟΥΝ – ΗΤΑΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ»

Σε ερώτηση της «Θ» για το αν παρόλα αυτά, οι Ξανθιώτες καταναλωτές συνεχίζουν να αγοράζουν καυσόξυλα και pellet, ο κ. Καφετζής, σημειώνει με έμφαση ότι «υπάρχει ενδιαφέρον…αναγκαστικά. Ο κόσμος δεν ξέρει τι να κάνει. Δεν ξέρει πως θα ζεσταθεί. Έχει κάνει κάποιες επενδύσεις, έβαλε pellet, ξύλο, πετρέλαιο, αέριο και τώρα δεν υπάρχει τίποτα να συμφέρει. Είναι μια «μπόρα» που εύχομαι να περάσει φέτος και να μην ξανάρθει. Το μόνο που μπορεί να κάνει ο καταναλωτής, είναι να μειώσει όσο μπορεί την κατανάλωση. Να κάνει οικονομία. Δεν μπορεί να γίνει τίποτε άλλο. Κάποια στιγμή βέβαια πρέπει να αλλάξουν τα πράγματα. Δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι η κατάσταση. Αν πάει έτσι και του χρόνου, καήκαμε. Οι δουλειές μας είναι πολύ πεσμένες. Ο κόσμος είναι διστακτικός. Πώς να ανταπεξέλθει, αφού σε όλα συναντούν διπλάσιες τιμές; Δεν υπάρχει φθηνότερη εναλλακτική λύση.Θα πορευτεί με αυτό που έχει, θα κάνει οικονομία και βλέπουμε του χρόνου. Για εμάς, πάντως, αυτό ήταν καταστροφή. Γιατί εκτός από το ότι είναι ακριβά, δεν υπάρχουν κιόλας. Είναι όλα δύσκολα».

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.thraki.com.gr/, 27/9/2022}