Το νερό μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία έχει καλύψει μεγάλο κομμάτι της λεκάνης απορροής
Με την κατασκευή του φράγματος του Ιασίου να έχει ολοκληρωθεί, το νερό που κατεβαίνει από τον ποταμό Φιλιούρη έχει αρχίσει να γεμίζει την περιοχή μεταξύ Ιασίου και Κιζαρίου.
Και μπορεί ακόμα να μην έχουν γίνει οι διαδικασίες για τη δημιουργία δικτύων, είτε αρδευτικών είτε υδρευτικών, όμως σίγουρα η λίμνη έχει αρχίσει να αποκτά ζωή, με πουλιά και άλλα υδρόβια ζώα να την έχουν ήδη κάνει σπίτι τους.
Και ενώ τυπικά το φράγμα δεν έχει παραδοθεί (με την κατασκευή του να έχει καθυστερήσει αρκετά χρόνια) όμως σίγουρα η λίμνη που δημιουργείται θα αλλάξει την περιοχή.
Το 2002 ξεκίνησαν οι εργασίες
Το φράγμα Ιασίου είναι χωμάτινο/λιθόρριπτο φράγμα µε κεντρικό αργιλικό πυρήνα, του οποίου οι προϋπολογισμοί, όταν ξεκίνησαν οι διαδικασίες για την κατασκευή του, ήταν σε δραχμές.
Το φράγμα Ιασίου Ροδόπης, θεμελίωσε τον Μάιο του 2002, η τότε Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Βάσω Παπανδρέου.
Στην περιοχή του έργου, έχει προβλεφθεί η διενέργεια αναδασμού σε έκταση 39.800 στρεμμάτων, καθώς και η εκτέλεση των αναγκαίων έργων, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα αποτελέσματα της χρήσης του αρδευτικού νερού.
Για να σας δώσουμε μια εικόνα του βάθους χρόνου στον οποίο γινόταν το έργο, η δαπάνη για τα έργα αναδασμών αναμένονταν να γίνει από τα Γ’ ΚΠΣ , ενώ είχε εξασφαλισθεί από εθνικούς πόρους και πίστωση 733.000 ευρώ (250.000.000 δρχ.) για την εκπόνηση της μελέτης των έργων διανομής του νερού, ώστε να ολοκληρωθεί η λειτουργικότητα του έργου, ενώ ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχονταν στα 24.064.564 ευρώ (8.200.000.000 δρχ.) και αναμενόταν να παραδοθεί στις 10 Νοεμβρίου 2005.
Το έργο αν και ήταν ενταγμένο στο Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης δεν ολοκληρώθηκε στα χρονικά όρια του προγράμματος με αποτέλεσμα ένα μέρος της σύμβασης να μείνει σε εκκρεμότητα, γιατί δεν μπορούσε να αντλήσει χρηματοδότηση.
Τον Ιανουάριο του 2015 δημοπρατήθηκε από την ΠΑΜ-Θ το υποέργο: «Αποπεράτωση εργασιών Φράγματος Ιασίου Ροδόπης» του έργου: «Κατασκευή φράγματος Ιασίου Ροδόπης– συνέχιση του έργου», προϋπολογισμού 2.130.000 ευρώ, το οποίο αναμενόταν να ολοκληρωθεί, από την υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο εργολάβο, εντός δεκαοχτώ μηνών.
Φτάνοντας τον Ιούνιο του 2020, το έργο ακόμα δεν έχει παραδοθεί, (αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην 19η παράταση, μέχρι το τέλος του 2020) για μια σειρά από λόγους, όμως η λίμνη που θα δημιουργηθεί στο πίσω μέρος του, έχει αρχίσει σιγά σιγά να γεμίζει.
Το θέμα της άρδευσης πάντως ήδη απασχολεί την περιοχή, με το θέμα της δημιουργίας των δικτύων να αποτελεί πάγιο αίτημα των αγροτών, ενώ και ο Δήμος Μαρωνείας Σαπών ενδιαφέρεται να συνδεθεί με το φράγμα για την ύδρευση οικισμών.
Σφύζει από ζωή η περιοχή
Η λεκάνη απορροής λοιπόν του παραπόταμου του Φιλιούρη, όπου κατασκευάστηκε το φράγμα, έχει αρχίσει να γεμίζει, καλύπτοντας πλέον αρκετά μεγάλη έκταση.
Αυτή η νέα λίμνη φέρνει μαζί της όπως είναι αναμενόμενο και αρκετή νέα πανίδα, τόσο στη μορφή πουλιών, τα τιτιβίσματα και τα κρωξίματα των οποίων γεμίζουν τον ήχο τον αέρα σε όλη την περιοχή.
Χώρο διαμονής τους όμως έχουν κάνει τη λίμνη και διάφορα αμφίβια, ενώ στο μέλλον αναμένεται η λίμνη να γίνει πιο ζωντανή.
Την ίδια ώρα καλύπτεται από το νερό η παλιά βλάστηση, όπως τα δέντρα που βρισκόταν στο χώρο, κάποια από τα οποία αντέχουν ακόμα, ενώ σιγά σιγά υπερκαλύπτεται και ο δρόμος που περνούσε από το χώρο και συνέδεε το Κίζαρι με το Ιάσιο, που τώρα πλέον καταλήγει μέσα στη λίμνη.
Κάτω από τη λίμνη και το εκκλησάκι της Αναλήψεως;
Δίπλα από το δρόμο ο οποίος πλέον μπαίνει στη λίμνη, βρίσκεται και το ξωκλήσι της Αναλήψεως, που πλέον βρίσκεται πολύ κοντά στην όχθη της λίμνης.
Το ξωκλήσι, μαζί με την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου καλύπτει τις θρησκευτικές ανάγκες τόσο των κατοίκων όσο και των καταγομένων από το χωρίο, οι οποίοι συχνά το επισκέπτονται, μένοντας κοντά στα πάτρια χώματα.
Και παρόλο που ακόμα το νερό δεν έχει φτάσει στο ύψος του, είναι πιθανό να γίνει σε κάποια φάση παρόχθιο, αν δεν το καλύψει η λίμνη.
Όπως φαίνεται και από τις εικόνες, το εκκλησάκι είναι λιτό και απέριττο, κουβαλάει όμως μέσα του τις αναμνήσεις, τις προσευχές, τους φόβους και τις ελπίδες όλων όσων τα προηγούμενα χρόνια πέρασαν από αυτό, άναψαν ένα κεράκι και είπαν μια προσευχή.
{Πηγή δημοσίευσης: https://www.paratiritis-news.gr/, 29/6/2020}