Απαγόρευση κίνησης στο περιαστικό και τα δάση της Ξάνθης

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση του Περιφερειάρχη, στο πλαίσιο της αντιπυρικής περιόδους, εγκρίνονται οι προτάσεις του αρμόδιου συντονιστικού οργάνου της ΠΕ Ξάνθης και ξεκινά η απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων των παρακάτω περιοχών:

α) Του περιαστικού Δάσους του Δήμου Ξάνθης που περικλείεται από τους δρόμους

Κιμμερίων-Παναγίας Αρχαγγελιώτισσας και Παναγίας Καλαμούς προς 4,5χιλ.

Ξάνθης-Σταυρούπολης και ανάπαλιν ως επίσης και του δρόμου που οδηγεί στην

Εκκλησιαστική Σχολή (θέση Προφήτη Ηλία)

β) Του περιαστικού Δάσους του οικισμού Τοξοτών-Γαλάνης του Δήμου Τοπείρου.

γ) Των αλσυλλίων του Πόρτο Λάγους i) στην δυτική είσοδο του οικισμού και ii) πέριξ

της αποικίας των ερωδιών.

δ) Του αλσυλλίου στην παραλία Αβδήρων πέριξ των μαθητικών κατασκηνώσεων.

Όροι και προϋποθέσεις Απαγόρευσης

  1. Η απαγόρευση ισχύει από την υπογραφή της παρούσης απόφασης έως και τις 31/10/2020 (λήξη αντιπυρικής περιόδου), όταν ο δείκτης επικινδυνότητας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για την έναρξη και εξάπλωση των δασικών πυρκαγιών είναι 4 ή 5.
  2. Έπειτα από εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας προς τον κ. Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ., η απαγόρευση μπορεί να ισχύει και χωρίς τις ανωτέρω προϋποθέσεις.
  3. Η εφαρμογή της παρούσης για όλο το εικοσιτετράωρο εφαρμόζεται από την Αστυνομική Δ/νση και τα Δασαρχεία (ανάλογα με τις οδούς αρμοδιότητας) με την συνεργασία και τις υποδείξεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης.
  4. Από την απαγόρευση εξαιρούνται οχήματα Δασαρχείων, ΕΚΑΒ, Δημοσίων Υπηρεσιών και μόνιμων κατοίκων, ιδιόκτητων κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, ξενοδοχειακών μονάδων, κλπ. με την προϋπόθεση ότι τις ημέρες υψηλού κινδύνου θα αποφεύγουν οποιεσδήποτε εργασίες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά (εργασίες με μηχανήματα και εργαλεία που δημιουργούν σπινθήρες τροχοί ηλεκτροκολήσεις, αλυσοπρίονα κλπ.). H κατ’ εξαίρεση πρόσβαση των ειδικών κατηγοριών οχημάτων δημοσίας χρήσης και προσώπων θα πιστοποιείται με έγγραφη εξουσιοδότηση του φορέα τους και σε κάθε άλλη περίπτωση με υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/1986 στην οποία θα αναφέρονται ο αριθμός του οχήματος και τα πλήρη στοιχεία των προσώπων, καθώς και ο λόγος εξαίρεσης (μόνιμος κάτοικος, ιδιοκτήτης επιχείρησης κλπ.)
  5. Στο πρόγραμμα επιφυλακής του περιαστικού δάσους της Ξάνθης, το οποίο εφαρμόζεται με μέριμνα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Ξάνθης, από απλά και μικτά κλιμάκια των αρμοδίων φορέων, θα συμμετέχουν και οι εθελοντικές ομάδες του Νομού καθ’ υπόδειξη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ξάνθης και του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Ξάνθης.
  6. Στους παραβάτες του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας, επιβάλλονται οι κυρώσεις του άρθρου 52 του Κ.Ο.Κ. (υψηλά χρηματικά πρόστιμα).

{Πηγή δημοσίευσης: https://xanthi2.gr/, 9/7/2020}