Αξιοποίηση των Δασικών Συνεταιρισμών ζήτησε ο Νίκος Τσαλικίδης

Είχε συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Ενέργειας & Περιβάλλοντος

Η διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων της περιοχής κι η αξιοποίηση των υλοτόμων των Δασικών Συνεταιρισμών Εργασίας (ΔΑΣΕ) στη Ροδόπη στην πρόληψη κι αντιμετώπιση εκτάκτων συνθηκών λόγω της κλιματικής αλλαγής, απασχόλησαν συνάντηση του αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ροδόπης Νίκου Τσαλικίδη με τον γενικό γραμματέα Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας Στάθη Σταθόπουλο στην Αθήνα. Τον αντιπεριφερειάρχη συνόδευε εκπρόσωπος των έξι συνολικά Δασικών Συνεταιρισμών Εργασίας (Κερασιάς Β’, Καρδάμου, Χαράδρας, Κάμπου, Κέχρου και Καρδάμου Β’) που λειτουργούν στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης.

Οι ΔΑΣΕ δραστηριοποιούνται στις δασικές εργασίες. Μέσω της δράσης τους, συνεισφέρουν σημαντικά στη διαχείριση των δασικών πόρων, στην διαφύλαξη και προστασία τους ενώ ταυτόχρονα στηρίζουν την οικονομία του ορεινού πληθυσμού. Η συμβολή των τοπικών Δασικών Συνεταιρισμών, με υλοτομικές εργασίες για τη δημιουργία ζωνών ανάσχεσης, υπήρξε ιδιαίτερα σημαντική, στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών που έπληξαν την Ροδόπη, τον περασμένο Αύγουστο.

Ν. Τσαλικίδης: «Θέσαμε το ζήτημα αξιοποίησης των ΔΑΣΕ»
Εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση σε δήλωσή του ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης.

«Πρόσθετα από την οριοθέτηση, αναδάσωση, τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, θέσαμε το ζήτημα της αξιοποίησης των ΔΑΣΕ και τη βελτίωση των δασών μας» σημείωσε.

«Ενόψει της πρότασης εφαρμογής νέου μοντέλου ολοκληρωμένης διαχείρισης δασών που προωθεί το ΥΠΕΝ με αξιοποίηση των συνεταιρισμών, αναδείξαμε τον σημαντικό ρόλο τους, στην δασοπροστασία και τη διαχείριση του δασικού μας πλούτου.

Επιπλέον, εστιάσαμε σε θέματα που απασχολούν τον κλάδο της υλοτομίας και αλλαγές που θα επιτρέψουν στους ΔΑ.Σ.Ε να εκσυγχρονίσουν και να αναβαθμίσουν τη λειτουργία τους», επισήμανε ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Τσαλικίδης.

πηγή: https://xronos.gr/ 1/11/2023