Αλεξανδρούπολη: Το καλοκαίρι ξεκινά η κατασκευή της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της DAMCO

Η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας Συνδυασμένου Κύκλου Φυσικού Αέριο του ομίλου, στην Αλεξανδρούπολη θα έχει ισχύ 830 MW και θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται το 2021 για να είναι έτοιμη το 2023.

Μία από τις σημαντικές επενδύσεις στον τομέα αυτό είναι και η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της DAMCO ENERGY, η οποία αποτελεί θυγατρική εταιρία του Ομίλου Κοπελούζου. Η πορεία του έργου κινείται με μικρές καθυστερήσεις καθώς η κατασκευή του αναμενόταν να ξεκινήσει στα τέλη του 2020.

Μάλιστα πηγές της αγοράς αποδίδουν τις καθυστερήσεις αυτές σε γραφειοκρατικά κολλήματα και τις επιπτώσεις του δεύτερου lockdown, και αναφέρουν πως η κατασκευαστική διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει -κορονοϊού επιτρέποντος- προς το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους.

Το καλοκαίρι η εκκίνηση των εργασιών ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η εταιρία είναι έτοιμη να ξεκινήσει με την κατασκευή του έργου και τα βήματα που απομένουν είναι η έγκριση των περιβαλλοντικών όρων εκ μέρους του Υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος, η οποία πλην απροόπτου αναμένεται εντός του μήνα, καθώς και η έκδοση της σχετικής οικοδομικής άδειας που θα διαρκέσει τουλάχιστον τρεις μήνες.

To εν λόγω έργω αφορά τη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο, η οποία θα κατασκευαστεί στη βιομηχανική περιοχή (ΒΙΠΕ) Αλεξανδρούπολης και θα προμηθεύεται απ’ευθείας φυσικό αέριο από τον FSRU Αλεξανδρούπολης, στο οποίο επίσης συμμετέχει η DAMCO ENERGY.

Το έργο αυτό είναι νευραλγικής σημασίας για το εθνικό μας σύστημα, αλλά και για αυτό των γειτονικών χωρών, ενώ ήδη έχει εκδηλωθεί και το ενδιαφέρον της Βόρειας Μακεδονίας για τη συμμετοχή της 25% όπως προκύπτει από δηλώσεις του Πρωθυπουργού της χώρας, κ. Ζόραν Ζάεφ, καθώς και του γενικού διευθυντή της κρατικής εταιρίας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (ESM), Βάσκο Κοβάτσεφσκι.

Το ενδιαφέρον αυτό προκύπτει από την ανάγκη της γειτονικής μας χώρας για την κάλυψη του ενεργειακού της ελλείμματος, το οποίο ανέρχεται στις 2GWh και αναλογεί στο 50% της παραγωγής της υπό συζήτηση μονάδας. Όσον αφορά την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας μας, μέσω της μονάδας αυτής θα τροφοδοτείται το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης (ΚΥΤ) Κομοτηνής.

Ως προς την τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί, πρόκειται για Σταθμό Συνδυασμένου Κύκλου κοινού άξονα με μία αεριοστροβιλική μονάδα ισχύος ~450 MW και ατμοστροβιλική μονάδα ισχύος ~212 MW, με μεικτή ονομαστική ισχύ 662 MWe, με την καθαρή ισχύ που θα διοχετεύεται στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα να αγγίζει τα 650 MWe. Ο Σταθμός προβλέπεται να διαθέτει εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας. Χρονικός στόχος για τη λειτουργία της Μονάδας Συνδυασμένου Κύκλου είναι πλέον το 2023.

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.xronos.gr/, από ypodomes.com, 12/1/2021}