Το ροζ φλαμίνγκο ζει και στον Έβρο

Πολύς λόγος γίνεται τον τελευταίο καιρό στο internet και τα social media, όπου πλέον σε κάθε προφίλ θεωρείται απαραίτητη μία φωτογραφία με ένα «ροζ φλαμίνγκο»! Το «ροζ φλαμίνγκο» είναι το απόλυτο τρεντ του φετινού καλοκαιριού, στη «φουσκωτή» τους version.

Ο λόγος φυσικά για τα φουσκωτά θαλάσσης -ομοιώματα του φλαμίνγκο, που κερδίζουν ολοένα και περισσότερους fans, χαρίζοντας πάρα πολλά ευρώ στις εταιρίες που τα κατασκευάζουν. Και, μπορεί όλη αυτή η φρενίτιδα να ξεκίνησε από μια κατασκευαστική εταιρία και έναν οίκο μόδας στην Αμερική, αλλά από την άλλη πλευρά είναι και μια καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα το πραγματικό ροζ φλαμίνγκο, το πουλί που μεταξύ άλλων ζει και στο Δέλτα του Έβρου.

Τα φλαμίνγκο ανήκουν στο γένος των Φοινικόπτερων και ζουν σε διάφορα σημεία του κόσμου. Είναι αναγνωρίσιμα από το ροζ φτέρωμά τους το οποίο προκύπτει από την καροτίνη που καταναλώνουν μέσω της τροφής τους. Είναι δε, χαρακτηριστικό ότι από το χρώμα του φλαμίνγκο μπορεί κανείς να καταλάβει την ηλικία, αλλά και την κατάσταση της υγείας του.

Έτσι, ένα νεαρό φλαμίνγκο έχει χρώμα γκρι-κοκκινωπό, το οποίο σταδιακά δίνει τη θέση του στο ροζ, που καταλήγει να γίνεται εντονότερο στα ενήλικα πτηνά. Τα φλαμίνγκο, των οποίων το χρώμα δεν είναι ροζ ή είναι κάπως πιο «θαμπό» ενδέχεται να μην τρέφονται σωστά – κάτι που συμβαίνει συνήθως όταν τα πτηνά ζουν σε αιχμαλωσία.

Όπως πληροφορούμαστε από τον ιστότοπο του Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα του Έβρου, στο Δέλτα, τα Φοινικόπτερα παρατηρούνται κυρίως κατά τη φθινοπωρινή μετανάστευση και το χειμώνα με πληθυσμούς που συνήθως κυμαίνονται από 3.000 – 4.000 άτομα, ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αυξητική τάση.

Ένα άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα των φλαμίνγκο είναι η δεινότητα τους στο πέταγμα, γι’ αυτό και πολλές φορές όταν ζουν σε αιχμαλωσία, έχουν «κομμένα» φτερά, προκειμένου να μην αποδράσουν.

Στη φύση υπάρχουν έξι διαφορετικά είδη φλαμίνγκο, τα οποία ζουν σε μεγάλα κοπάδια που πολλές φορές αριθμούν εκατοντάδες μέλη. Παρόλα αυτά όμως, οι «κοινωνίες» των φλαμίνγκο έχουν συγκεκριμένους τρόπους και κανόνες λειτουργίας.

Τέλος, ένα μυστήριο που καλύπτει τα όμορφα ροζ πτηνά, είναι η συνήθεια τους να στέκονται στο ένα πόδι. Και αποτελεί μυστήριο γιατί οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει ακόμη στο σκοπό που εξυπηρετεί η συγκεκριμένη στάση σώματος. Οι επιστήμονες κάνουν κάποιες υποθέσεις, όμως γενικά δεν υπάρχει ασφαλές συμπέρασμα.

{Πηγή δημοσίευσης: https://reportal.gr/ , 9/7/2017}