Απέραντες είναι οι πλουτοπαραγωγικές πηγές του Νομού Έβρου, αλλά φαίνεται πως εμείς δεν είμαστε πρόθυμοι να τις αξιοποιήσουμε και να τις εκμεταλλευθούμε. Ο ακριτικός Νομός Έβρου, μπορεί να ταΐσει ολόκληρη την Ελλάδα με σιτηρά, οπωροκηπευτικά, κρέατα, γαλακτοκομικά κ.λπ.

Γραπτή Ερώτηση προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Υποδομών κατέθεσε σήμερα (22/06) ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αν. Δημοσχάκης, σχετικά με το γεγονός ότι παραμένουν αναξιοποίητες οι τέσσερις λιμνοθάλασσες στο Δέλτα του Έβρου.

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του 2010, μεγάλο τμήμα της υφιστάμενης έως τότε εγκατάστασης υπέστη μεγάλη καταστροφή εξαιτίας της ρήξης του αναχώματος, με αποτέλεσμα να καταστραφεί τόσο το απόθεμα ψαριών και γόνου, όσο και οι υφιστάμενες δομές ιχθυοκαλλιέργειας.

Ωστόσο στην συνέχεια τα συγκεκριμένα έργα ουδέποτε εντάχθηκαν προς αποκατάσταση ως ήταν υποχρέωση της Πολιτείας να πράξει.

Για  τεθεί η συγκεκριμένη λιμνοθάλασσα ξανά σε λειτουργία ως χώρος υδατοκαλλιέργειας, θα πρέπει να ολοκληρωθούν τα έργα αποκατάστασης αλλά και να κατασκευαστούν  συμπληρωματικά έργα που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία  των εγκαταστάσεων.

Είναι κρίμα, όμως, οι συγκεκριμένες υδάτινες εκτάσεις να μείνουν αναξιοποίητες.

Γι’ αυτό θα πρέπει η Κυβέρνηση να εκπονήσει ένα σχέδιο αξιοποίησής τους, καθώς μπορούν να αποτελέσουν ένα σημαντικό αναπτυξιακό εργαλείο για να «ανασάνει» οικονομικά η ευρύτερη περιοχή.

Η εκμετάλλευση όμως αυτών των εκτάσεων πρέπει να γίνει με ήπιο τρόπο με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον, στην πανίδα αλλά και στα χιλιάδες πουλιά που βρίσκουν καταφύγιο εκεί.

Ο Βουλευτής ρωτάει μεταξύ άλλων τους Υπουργούς αν σκοπεύουν να χρηματοδοτήσουν κι από ποιους πόρους την αποκατάσταση των ζημιών που έγιναν στις θεομηνίες του 2010 και 2015.

Επίσης, αν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο αναπτυξιακής αξιοποίησης των Λιμνοθαλασσών του Δέλτα του Έβρου.