Οικολογική Εταιρεία Έβρου

Επιφυλάξεις της Οικολογικής Εταιρείας Έβρου για νέες Ανεμογεννήτριες στη Σαμοθράκη

Με αφορμή την συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Δήμου Σαμοθράκης για να ενημερωθεί η Δημοτική Αρχή και οι κάτοικοι από την εταιρεία VOLTERRA ΑΕ που προτίθεται να εγκαταστήσει ένα τεράστιο πάρκο με ανεμογεννήτριες στον ορεινό όγκο του νησιού, καταθέτουμε τις παρατηρήσεις μας και τις πάγιες απόψεις μας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

1) Η οργάνωση μας θεωρεί ότι η χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) – όπως οι ανεμογεννήτριες – ενδείκνυται για περιβαλλοντικούς λόγους έναντι της χρήσης των ρυπογόνων ορυκτών. Εξυπακούεται όμως ότι σε κάθε περίπτωση συνεξετάζονται όλες οι παράμετροι του έργου που προτείνει η εταιρεία.

2) Στην προκειμένη περίπτωση της Σαμοθράκης επισημαίνουμε ότι η VOLTERRA ΑΕ καταθέτει την πρόθεση της να εγκαταστήσει ένα ιδιαίτερα μεγάλο έργο σε ένα μικρό νησί, παραβλέποντας ότι τα μικρά νησιά ως κλειστά οικοσυστήματα δεν επιδέχονται ένταση στην παραγωγική εκμετάλλευση των φυσικών τους πόρων.

3) Το γιγαντιαίο αυτό έργο επιβαρύνει την οπτική εικόνα του μικρού νησιού, προκαλεί την οπτική ρύπανση και τελικά απαξιώνει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Σαμοθράκης (μοναδικές φυσικές ομορφιές, σπάνια χλωρίδα και πανίδα, παρθένο περιβάλλον).

4) Τα τεχνικά έργα στον ορεινό όγκο με τις τεράστιες εγκάρσιες κλίσεις θα προκαλέσουν ανεπα-νόρθωτη αλλοίωση της μορφολογίας του η οποία θα συνοδεύεται από διάβρωση του εδάφους καθότι τα βουνά είναι ευπαθή οικοσυστήματα.

5) Η εταιρεία δεν προσδιόρισε σαφώς τα όρια και την έκταση του έργου της επάνω στην κορυφο-γραμμή και εκτιμούμε ότι θα καταλάβει την έκταση που ορίζεται πάνω από τα Θέρμα μέχρι την Κερασιά. Επομένως ο επισκέπτης από τη θάλασσα πριν καν αποβιβασθεί στο νησί, θα βλέπει ένα έργο φαραωνικών διαστάσεων σε πλήρη δυσαρμονία με το φυσικό περιβάλλον.

6) Εκτιμούμε ότι με τις βεβιασμένες ενέργειες της η εταιρεία επέλεξε να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα, απαξιώνοντας τον Δήμο και την τοπική κοινωνία.

7) Στις περιπτώσεις των μεγάλων έργων που επηρεάζουν αποφασιστικά το μέλλον και την οικονομία μιας μικρής κοινωνίας – όπως στην προκειμένη περίπτωση, θεωρούμε ότι οι εκπρόσωποι της εταιρείας δεν πρέπει να αντιμετωπίζουν τους κατοίκους ως «ιθαγενείς». Ο Δήμος με την ανακοίνωσή του που αυτοδεσμεύεται να ενημερωθούν οι κάτοικοι του νησιού αντικειμενικά, έπραξε ορθώς σεβόμενος το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών στην πλήρη ενημέρωση για να μπορούν να αξιολογήσουν την επενδυτική πρόταση της εταιρείας.

8) Θεωρούμε ότι η τοπική κοινωνία για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα που θα καθορίσει το μέλλον της Σαμοθράκης, δεν πρέπει να δώσει αβασάνιστα την συγκατάθεση της.. Στην Πάρο, στην Νάξο, στην Άνδρο, στην Τήνο, στο Ρέθυμνο, στην Κάρυστο, στο νότιο Πήλιο, στην Μάνη, έχουν σημειωθεί σοβαρές αντιδράσεις των κατοίκων όταν επιχείρησαν να εγκαταστήσουν επενδυτές μεγάλα αιολικά πάρκα.

9)Στο νησί πρέπει να σχεδιασθεί ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα ωφελεί όλους τους κατοίκους, θα διατηρεί την μοναδικότητα του και θα διαχειρίζεται αειφορικά τους φυσικούς πόρους.

10) Η Οικολογική Εταιρεία Έβρου είναι διατεθειμένη να είναι σε διαρκή συνεννόηση και συνεργασία για το θέμα αυτό με το νησί, εφόσον βεβαίως ο Δήμος, οι φορείς του νησιού και οι κάτοικοί του το επιθυμούν.

Αλεξανδρούπολη 2-7-2017

{Πηγή δημοσίευσης: https://www.evros24.gr, 2/7/2017}