Επιστρέφουν στα… χωράφια οι νέοι της Ξάνθης

«Δέλεαρ» η καλλιέργεια superfoods, όπως η αρώνια, το γκότζι μπέρι και το ιπποφαές – Τα χρηματοδοτικά εργαλεία, οι ομάδες, οι συνεταιρισμοί και οι διαφορές σε Ξάνθη και Επαρχία Νέστου.

Ολοένα και περισσότεροι είναι οι νέοι σε ηλικία άνθρωποι που επιλέγουν να καλλιεργήσουν την γη και να γίνουν αγρότες εκμεταλλευόμενοι συνήθως τον «κλήρο» των προγόνων τους…

Γεγονός στο οποίο συντελούν τόσο η ανεργία που μαστίζει την χώρα μας από την μια όσο και η στροφή σε δυναμικές καλλιέργειες (superfoods) από την άλλη. Καλλιέργειες οι οποίες ωστόσο μπορούν να δώσουν έσοδα, αλλά μέχρι τότε το κόστος των εγκαταστάσεων είναι δυσβάσταχτο.

Στο μεταξύ χρηματοδοτικά «εργαλεία» υπήρχαν και υπάρχουν όπως αναφέρει ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τοπείρου κ. Κωνσταντίνος Δαλάτσης, επισημαίνοντας ότι «ο σκοπός είναι να συνεταιριστούν και να συνεργαστούν όλοι μαζί για να πετύχουν αυτό που θέλουν».

Αντίθετα, τα χρηματοδοτικά αυτά «εργαλεία» «δεν είναι σοβαρά» για τους αγρότες του Δήμου Νέστου (σύμφωνα με τον Πρόεδρό τους κ. Κωνσταντίνο Ζυγούλα), αφού εκεί υπάρχει ήδη μια «γερή» βάση με δυναμικές και δενδρώδεις καλλιέργειες που για να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο χρειάζεται «εργαλεία» οικονομικά που θα μπορέσουν να υποστηρίξουν την ακόμη μεγαλύτερη επέκταση και άνοδο.

Πάντως το γενικό συμπέρασμα είναι ότι νέοι άνθρωποι στον χώρο της καλλιέργειας εισέρχονται, αλλά το θέμα είναι και ποιος καταφέρνει να μείνει στο τέλος.

«Εργαλεία υπάρχουν, ομάδες και συνεταιρισμοί πρέπει να γίνουν…»

Ειδικότερα ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τοπείρου κ. Κωνσταντίνος Δαλάτσης αναφέρει «χρηματοδοτικά εργαλεία υπήρχαν εδώ και πολλά χρόνια και εξακολουθούν να υπάρχουν. Βλέπουμε ότι πριν λίγο καιρό πληρώθηκαν όσοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα των νέων αγροτών και ήταν το 70% από τα χρήματα που δικαιούται ο καθένας. Από εκεί και πέρα υπάρχουν τα γνωστά σχέδια βελτίωσης για όποιον θέλει να κάνει κάποια επένδυση, υπάρχουν και άλλα προγράμματα για συνεταιρισμούς και ομάδες παραγωγών. Αυτά τα εργαλεία υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν και καλώς υπάρχουν. Από εκεί και πέρα σίγουρα βλέπουμε νέο κόσμο να μπαίνουν σαν νέοι αγρότες αλλά πρέπει να ξέρετε ότι ένα μεγάλο ποσοστό εκ αυτών κάποια στιγμή εγκαταλείπει. Ένα ποσοστό δεν θα ασχοληθεί καθόλου με την δουλειά, ένα άλλο ποσοστό θα ξεκινήσει και θα εγκαταλείψει και ένα ακόμη ποσοστό θα μείνει. Σίγουρα όσοι νέοι μπαίνουν στο επάγγελμα έχουν φιλοδοξίες και προσδοκίες και σίγουρα έχουν μεγάλη δυνατότητα ενημέρωσης. Δεν είναι όπως ήταν πριν 20 χρόνια, πλέον μαθαίνεις ό,τι θέλεις να μάθεις. Βλέπουμε ότι τα παιδιά «ψάχνονται» και προσπαθούν να φύγουν από τις παραδοσιακές καλλιέργειες για αυτό βλέπουμε και την στροφή στα superfoods. Το θέμα είναι ότι το να καλλιεργήσεις είναι το σχετικά εύκολο κομμάτι. Το δύσκολο κομμάτι είναι η προώθηση και οι οικονομικές απολαβές. Σε αυτό το κομμάτι εκτιμώ ότι οι νέοι άνθρωποι σε κάποιες περιπτώσεις θα τα καταφέρουν. Εγώ αυτό που μπορώ να πω σαν συμβουλή στα νέα παιδιά είναι ότι μόνοι τους δεν μπορούν να κάνουν τίποτα. Πρέπει είτε να ενωθούν σε ομάδες παραγωγών είτε σε συνεταιρισμούς μικρούς, όχι μεγάλους, με 5-6 συγκεκριμένα προϊόντα. Σαφώς και το κομμάτι του να συνδικαλίζονται επίσης είναι πολύ σοβαρό, αφού μέσω των συνδικαλιστικών οργανώσεων θα μπορούν να διεκδικούν συνεχώς πράγματα και να λύνουν προβλήματα που προκύπτουν στην πορεία. Δυστυχώς ο συνδικαλισμός περνά μια κρίση αυτήν την περίοδο και πρέπει να δούμε πως θα γίνει το νέο νομοσχέδιο για τις συνδικαλιστικές ενώσεις. Είναι καλό τέλος πάντων να οργανωθούν τα νέα παιδιά, οι παλιοί (όπως είμαι και εγώ) να τους δίνουμε χώρο και να μάθουν να συνδικαλίζονται. Όμως βασικό στοιχείο είναι να μάθουν να συνεταιρίζονται και να συνεργάζονται μεταξύ τους. Να τους ενδιαφέρουν μόνο τα οικονομικά κριτήρια και όχι το ποιος θα είναι μπροστά και το ποιος πίσω. Αυτά ανήκουν στο παρελθόν και θα πρέπει να τα αφήσουν πίσω».

Διαβάστε εδώ ολόκληρο το άρθρο.

{Πηγή δημοσίευσης: http://www.thraki.com.gr/, 7/10/2017}